‘De Nacht’ is weer terug

Door Peter le Nobel

Ellen Deckwitz, een van de dichters die optreedt op de Slamnight, gratis toegankelijk naast de Nacht van de Poëzie. Foto: Peter de Jong
Ellen Deckwitz, een van de dichters die optreedt op de Slamnight, gratis toegankelijk naast de Nacht van de Poëzie. Foto: Peter de Jong
Utrecht – De langverwachte Nacht van de Poëzie komt eraan, op zaterdag 18 september, met een gratis Slamnight, waarbij de winnaar aan het eind mag optreden op het hoofdpodium van de Nacht.

Sinds de sloop van het oude Muziekcentrum ging het moeizaam met de Nacht van de Poëzie, terwijl die juist uitgegroeid was tot het jaarlijks hoogtepunt van dichterlijk Nederland. In 2008 was de laatste editie in de Rode Doos, maar de sfeer was niet hetzelfde als die in de zaal van het oude gebouw van architect Hertzberger, met de karakteristieke hoekjes en zitjes.

“Het publiek zat te ver af van de optredende dichters”, zegt Gina van de Berg van het Poëziecircus, een van de deelnemende organisaties van de Nacht. “Zo werd er geen contact gemaakt.” Maar het komt nu goed: de Stadsschouwburg is nu de aangewezen plek, tot de voltooiing van het nieuwe Muziekpaleis in 2013, zo is de wens.

Helaas is een jaartje overgeslagen. “Het is de 29e Nacht, wat eigenlijk de 30e had moeten zijn”, zegt stadsdichter Ingmar Heytze, eveneens betrokken bij de organisatie. “Oud organisator Piet Piryns spreekt over een schrikkeljaar.”

Slamnight

De Nacht van de Poëzie heeft ditmaal een bijzondere opzet. Natuurlijk treden de grote namen op, zoals Pieter Boskma, Hans Dorrestijn, Ramsey Nasr en Huub van der Lubbe, afgewisseld met de befaamde entr’actres, maar daarnaast is er een Slamnight, met dichters die ook niet voor de eerste keer pen en papier ter hand hebben genomen, zoals Ellen Deckwitz, Nanne Nauta en Daniël Vis. Hun optredens in de Blauwe Zaal zijn gratis toegankelijk. Een uitgelezen kans voor degenen die zich niet aan een kaartje willen wagen, maar toch eens kennis willen maken met poëzie. Het publiek jureert en de winnaar mag aan het eind van de Nacht optreden in de grote zaal van de Stadsschouwburg.

“Eigenlijk werken wij met deze opzet toe naar de Nacht van de Poëzie in het Muziekpaleis”, zegt Heytze. “Daar is de oude achthoekige zaal weer het stralend middelpunt, maar je hebt daar nog vier andere zalen, waar ook van alles kan gebeuren. Daar kunnen wij duizenden mensen kwijt. In dat opzicht zijn wij in de Stadsschouwburg aan het warm draaien.”

Informatie

De Nacht van de Poëzie en de Slamnight is op zaterdag 18 september in de Stadsschouwburg Utrecht, Lucas Bolwerk 24. Zaal open: 19.00 uur. Aanvang 20.00 uur. Einde: 2.15 uur.
De toegang tot de Slamnight is gratis, de entree voor de Nacht is 32 euro, met gratis dichtbundel. Zie ook www.nachtvandepoezie.nl