CPNB: Mindere Boekenweek past in trend

Amsterdam – De Boekenweek 2011 heeft minder extra bezoekers naar de boekwinkel gekregen dan in het succesjaar 2010. Uit door GfK Retail & Technology bekendgemaakte cijfers blijkt dat de boekhandel tijdens de Boekenweek 8,5 procent minder Nederlandstalige boeken verkocht heeft dan vorig jaar.  

Ook de gemiddelde prijs per verkocht boek is gedaald: van € 14,17 in 2010 naar € 13,90 in 2011. De totaalomzet komt daarmee uit op -10,2 procent ten opzichte van vorig jaar. Volgens het CPNB beweegt de markt zich in een dalende trend.

Toch blijft de Boekenweek voor de boekhandel een van de belangrijkste weken van het jaar. De totale boekenmarkt (inclusief kanalen die niet meedoen aan de Boekenweek) laat met -15,9 procent een veel grotere omzetdaling zien, waaruit af te leiden is dat meedoen met de Boekenweek loont. Vooral boeken die binnen het thema ‘Geschreven portretten’ vielen, deden het goed.

Bibliotheken

Het voordeel van meedoen aan de Boekenweek was ook voelbaar bij de openbare bibliotheken. Zij zagen tijdens de afgelopen Boekenweek het aantal nieuwe leden en uitleningen stijgen. Ook zij zagen een duidelijke stijging bij titels die binnen het thema van de Boekenweek vielen en bij boeken van Boekenweekauteur Kader Abdolah. De tentoonstelling Geschreven portretten op reis, die de openbare bibliotheken in de provinciehoofdsteden aandeed, trok een recordaantal van 25.000 bezoekers.