Constantijn Huygens-prijs 2017 voor Hans Tentije

Den Haag – In het radioprogramma Kunststof (NPO 1) is op maandag 11 september 2017 bekendgemaakt dat de jaarlijkse Constantijn Huygens-prijs 2017 toegekend is aan Hans Tentije voor zijn hele oeuvre. De Huygens-prijs is een van de literaire prijzen die de Jan Campert-Stichting namens de gemeente Den Haag uitreikt.

Sinds zijn debuut in 1975 bouwde Hans Tentije  (Beverwijk, 1944) aan een uniek poëtisch oeuvre. Het is niet alleen groot – het omvat zestien dichtbundels en met De innerlijke bioscoop ook een uitstapje naar poëtische proza – het is daarnaast van een grote consistentie en van een constante kwaliteit.

Europees referentiekader

Tentijes referentiekader is eerder de Europese dan de Nederlandse literatuur en zijn stijl sluit aan bij de Amerikaanse epische traditie. Hij schrijft lange, verhalende gedichten waarvan trefzekere observatie, oog voor detail en rake typeringen van personages en landschappen de belangrijkste kenmerken zijn. Dat levert een bijzonder beeldrijke poëzie op die met uiterste precisie taferelen en panorama’s schildert.

Tegelijk slaagt de dichter er op meesterlijke wijze in om in die helderheid een zekere onbestemdheid te creëren waardoor soms werkelijkheid, droom en verbeelding in elkaar overvloeien, wat tot bijzondere inzichten leidt.

Jury

Van de jury maakten deel uit: Erica van Boven, Jeroen Dera, Arjen Fortuin, Sarah Vankersschaever, Aad Meinderts (voorzitter), Sanne Parlevliet, Jan de Roder, Jeannette Smit en Carl De Strycker.

Aan de Constantijn Huygens-prijs is een bedrag van 12.000 euro verbonden (voorheen 10.000 euro). Eerdere recente laureaten zijn: Atte Jongstra (2016), Adriaan van Dis (2015), Mensje van Keulen (2014) en Tom Lanoye (2013).

Uitreiking

De feestelijke prijsuitreiking vindt plaats tijdens het Schrijversfeest, de afsluiting van Winternachten internationaal literatuur festival Den Haag op zondagmiddag 21 januari 2018 in het Theater aan het Spui in Den Haag. Dan worden ook de overige Haagse Literatuurprijzen van de Jan Campert-Stichting uitgereikt.