City2Cities festival met internationale allure

Het boek ‘Bitterbitch’ van Maria Sveland uit Stockholm verschijnt tijdens het festival City2Cities in de Nederlandse vertaling.
Het boek ‘Bitterbitch’ van Maria Sveland uit Stockholm verschijnt tijdens het festival City2Cities in de Nederlandse vertaling.

Door Peter le Nobel

Utrecht – City2Cities is het nieuwste literaire stadsfestival van Utrecht. Met jaarlijks twee steden in de hoofdrol, ditmaal Edinburgh en Stockholm. Van 9 tot en met 21 april heeft Utrecht extra internationale, literaire allure.

“Het begon in 2008 met een literair manifest”, zegt een van de oprichters, Michaël Stoker. “Wij vonden als literaire organisaties dat de overheid meer in literatuur moest investeren. Theaters, filmevenementen, dansgezelschappen krijgen tonnen en de literatuur niks, terwijl hier op letterengebied veel gebeurt. Een van onze speerpunten was dat er een internationale manifestatie moest komen. Met de Vrede van Utrecht 2013 en de ambitie om in 2018 Culturele Hoofdstad te worden, hebben wij het tij nu mee.” De gemeente, de provincie, maar ook bijvoorbeeld de Universiteit Utrecht en diverse musea hebben zich enthousiast bij het festival aangesloten.

De openingsavond is op zaterdag 9 april, vanaf 20.00 uur, in het Academiegebouw. Bezoekers zien onder meer de interviews van dichter Alexis de Roode met romanschrijver Torgny Lindgren in Stockholm en schrijver Wieger Postma met thrillerschrijver Ian Ranking in Edinburgh. Tussen 17.00 en 18.00 uur is er op het plein voor de oude rechtbank aan de Hamburgerstraat elke dag een gratis toegankelijke talkshow in een spiegeltent die het boekenfestival in Edinburgh heeft uitgeleend.

Stoker: “Schrijvers en dichters krijgen hier vaak de benaming ‘Utrechtse schrijvers’, maar je hoort nooit ‘Haagse schrijver’ of ‘Amsterdamse schrijver’. Misschien omdat we net tussen de grote steden en de provincie in zitten. Met dit festival kunnen we dat mooi doorbreken, want de schrijvers en dichters hier hebben gewoon landelijke en internationale uitstraling.”

Kaartverkoop

Kaartverkoop is bij de spiegeltent op het plein bij de oude rechtbank aan de Hamburgerstraat. Kaarten zijn ook verkrijgbaar via www.city2cities.nl Daar is ook het volledig programma te vinden.