Benjamin Moser geeft Joost Zwagerman Lezing

Benjamin Moser. Foto: Merlijn Doomernik

Alkmaar – De Joost Zwagerman Lezing 2020 zal worden gegeven door de schrijver en biograaf Benjamin Moser (1976). 

Jaarlijks wordt in Alkmaar op 18 november, de geboortedag van Joost Zwagerman (1963-2015), de Joost Zwagerman Lezing gehouden. Hiervoor wordt een vooraanstaande schrijver, journalist of beeldend kunstenaar van internationale betekenis uitgenodigd om te reflecteren op het belang van beeldende kunst en literatuur en de relatie tussen de twee domeinen. Tijdens deze avond wordt tevens de Joost Zwagerman Essayprijs 2020 uitgereikt.

Moser

Moser groeide op in Houston, Texas. Hij studeerde aan Brown University en promoveerde aan de Universiteit Utrecht. In 2009 verscheen zijn biografie over de Braziliaanse schrijver Clarice Lispector. Voor zijn biografie Sontag: Her Life and Work over de Amerikaanse schrijver, filosoof, essayist en activist Susan Sontag kreeg hij in mei j.l. de Pulitzer Prize uitgereikt, de prestigieuze Amerikaanse literatuurprijs. Moser brengt Sontag (1933-2004) en haar ideeën gloedvol tot leven in een vuistdikke, leesbare en gedurfde biografie. Hij beschrijft haar als een ongewoon slim, eenzaam meisje, de grootste intellectueel New York in de jaren zestig, onzekere minnares en tenslotte als diva. Moser woont en werkt in Nederland.

Kunsthistoricus en cultuurcriticus Wieteke van Zeil zal na afloop met hem in gesprek gaan.

Spinvis

Voorafgaand aan lezing brengt Spinvis, de eenmansband van Erik de Jong, samen met violiste Saartje van Camp twee nummers ten gehore. Spinvis maakt muziek die niet onder één noemer onder te brengen is. Hij maakt muziek uit samples en geluiden die variëren van speelgoed, fluitjes, vocoders en pannendeksels. De teksten zijn poëtisch en gaan vaak over mensen die niet helemaal mee kunnen komen en getekend zijn door het leven.

Ronald Giphart

Elk jaar haalt een vriend van Joost Zwagerman herinneringen op. Dit jaar zal romanschrijver en vriend Ronald Giphart vertellen over zijn vriendschap met Joost Zwagerman.

Zie ook joostzwagermanlezing.nl