Activiteiten door heel Nederland in teken van Zij/Hij

Utrecht – In oktober vindt weer de Maand van de Geschiedenis plaats, het grootste historische evenement van Nederland. Het thema Zij/Hij inspireerde honderden musea, bibliotheken, archieven en erfgoedinstellingen om vele uiteenlopende activiteiten door heel Nederland te organiseren. De volledige agenda van de Maand van de Geschiedenis is zondag gelanceerd en bevat meer dan 500 lezingen, debatten, performances, rondleidingen en andere activiteiten die geschiedenis en de relatie tussen heden en verleden centraal stellen.

De verhoudingen tussen de seksen staan op scherp. In tijden van #MeToo, de eerste vrouwelijke Europese Commissievoorzitter en de eerste moslima’s in het Amerikaanse Congres, blikt de Maand van de Geschiedenis terug onder het motto ‘Ontdek gisteren, begrijp vandaag’: hoe zijn sekseverschillen historisch gevormd? Waarom kennen we vooral de namen van mannen uit het verleden en niet die van vrouwen? Honderd jaar nadat Nederlandse vrouwen voor het eerst naar de stembus mochten, gaan we met het thema Zij/Hij op zoek naar nieuwe verhalen en invalshoeken.

Talloze activiteiten in de Maand van de Geschiedenis geven inzicht in de historische context van de man/vrouw-verhoudingen van vandaag. Eveline van Rijswijk reist het land door met haar onewomanshow De Première, waarin ze de opmars van vrouwen op het Binnenhof onderzoekt. Pakhuis De Zwijger werpt licht op de relatief onbekende Zwarte Migranten- en Vluchtelingen- Vrouwenbeweging. Welke overeenkomsten en verschillen zijn er tussen deze beweging en het activisme van nu? Tijdens De 2e geschiedenisles die je nooit hebt gehad ga je de schoolbanken in voor colleges over belangrijke maar onderbelichte vrouwen uit het verleden. Schrijver en programmamaker Abdelkader Benali gaat in gesprek met schrijvers Maxim Februari en Marja Pruijs over de historische vorming van genderverschillen.

Wie voorbij de 20ste eeuw kijkt, ontdekt dat vrouwen in vroegere tijden vaak een andere rol speelden dan je zou verwachten. Zo maak je in Leiden kennis met de sterke vrouwen die tijdens de Tachtigjarige Oorlog werkzaam waren in de lakenindustrie en de stad mede hebben gevormd. En in Vlissingen ontdek je powervrouwen uit de 16e en 17e eeuw. Met hetzelfde gemak waarmee zij het huishouden regelden, namen ze de bedrijfszaken over van hun echtgenoot wanneer hij op zee was.

History in Concert

De Maand van de Geschiedenis biedt nóg meer hoogtepunten. Zo wordt de Maand officieel geopend op zondag 29 september tijdens een live uitzending van radioprogramma OVT in het Nederlands Openluchtmuseum, wordt Haarlem overspoeld door de beste historici uit binnen- en buitenland voor de lustrumeditie van het Geschiedenis Festival, ontmoeten muziek en geschiedenis elkaar voor de tweede keer tijdens History in Concert in TivoliVredenburg en wordt zoals ieder jaar het beste geschiedenisboek bekroond met de Libris Geschiedenis Prijs.

Marita en Alma Mathijsen schrijven essay

Emeritus hoogleraar Moderne Nederlandse letterkunde Marita Mathijsen (1944) en schrijver Alma Mathijsen (1984) schrijven dit jaar het essay bij de Maand van de Geschiedenis, Niet schrikken mama. Hierin onderzoeken ze de verhoudingen tussen de seksen van nu en vroeger in een briefwisseling. Het essay wordt uitgegeven door de CPNB en is in oktober verkrijgbaar voor €3,75. Tijdens de Maand van de Geschiedenis doen de essayisten verschillende plekken in Nederland aan om verder te praten over Zij/Hij.

De Maand van de Geschiedenis is te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Praat mee over de Maand met de hashtags #ZijHij en #MvdG19.

Zie ook de video voor een kort overzicht.