1001 Liefdesbrieven in elf delen

Door Peter le Nobel

campagnebeeld copyAntwerpen – Creatief Schrijven uit Antwerpen heeft het ambitieuze plan opgevat om 1001 liefdesbrieven te verzamelen en te bundelen in maar liefst elf delen. Het project begon in 2007 en wordt dit jaar afgerond. Inmiddels is het negende liefdesboek al uit.

“Wij wilden mensen stimuleren het beste uit zichzelf en hun pen te halen”, zegt medewerker Hedwig Bogaerts van de organisatie Creatief Schrijven, “en een liefdesbrief is iets waar iedereen wel mee te maken krijgt, of je hem nu schrijft of ontvangt.”

Natuurlijk verwijst het getal 1001 naar de sprookjes van duizend-en-een nacht. “Er zijn zoveel verschillende verhalen te vertellen over de liefde. Dat is oneindig.”

Die brieven moeten wel interessant zijn. Alleen ‘Ik hou van jou, ik blijf je trouw’ is niet genoeg. Daarom is ter inspiratie in elk boek twee brieven van bekende schrijvers opgenomen, steeds als dialoog. Voor deel negen zijn dat Eva Mouton en Ivo Victoria. Bovendien staan op de website www.1001liefdes.be nog eens 2.500 brieven te lezen. “De brieven tonen dat de liefde in alle toonaarden bezongen wordt: je leest er zowel tekenen van prille verliefdheid, passie , geluk, eenzaamheid, jaloezie en haat… ”

Creatief Schrijven heeft eerder bijzondere projecten georganiseerd. Zo konden bezoekers van diverse beurzen door het raampje van een caravan aanschouwen hoe een schrijver zijn schrijfproces doormaakt of konden mensen op festivals dichtregels op hun armen of andere lichaamsdelen laten kalligraferen. Als ‘1001 liefdes’ is afgelopen, verzint Creatief Schrijven dan ook weer iets nieuws. De organisatie gelooft dat schrijven geen bevoorrechte zaak is voor de grote auteurs alleen.

Hoewel het liefdesbrievenproject zich in België afspeelt kunnen ook Nederlanders gewoon meedoen. Een aantal heeft al brieven gestuurd. Deel 10 en 11 moeten nog uitkomen, dus er zijn nog kansen. Op 28 augustus wordt het project feestelijk afgesloten in Brugge. “Het begint te korten dus.”

Voor alle informatie, kijk op www.1001liefdes.be. De boeken zijn te bestellen via www.unibook.com En zie ook www.creatiefschrijven.be