Saskia Noort: sneller lezen dan je ogen aankunnen

AfgunstUtrecht – Niet genomineerd voor de Gouden Strop van dit jaar, maar wel een meesterlijke thrillerschrijver: Saskia Noort. Speciaal voor de Maand van het Spannende Boek is een klein, handzaam boekje uitgebracht met twee verhalen: ‘Afgunst’ en ‘Een goed huwelijk’.

Ook hier dus aandacht voor een Nederlandse thriller. En dat zal schrijver Alex van Galen deugd doen, die eerder op zijn weblog zijn ongenoegen uitte waarom een Nederlandse organisatie als het CPNB zoveel aandacht schenkt aan de Scandinavische misdaadliteratuur. Iets om te overpeinzen (zie ook het bericht op nu.nl)

Terug naar het boek. In ‘Afgunst’ weet Noort op beeldende wijze te beschrijven hoe een succesvolle schrijfster zich geconfronteerd weet met een rancuneuze ex die wraak wil nemen. Hier komt een grote kniptang aan te pas. Nog spannender is het verhaal ‘Een goed huwelijk’. Wat in beide verhalen opvalt, is dat Noort soms met net dat ene zinnetje de emotie van personen goed weet te beschrijven. Wat dacht je van deze, als de moeder ontdekt dat haar man vreemdgaat en voor haar gevoel haar wereld ineenstort: ‘De rest van de dag bleef ik misselijk, alsof ik zwanger was’. Binnen de context past dat perfect. Dit verhaal wilde ik sneller uitlezen dan mijn ogen aan konden. Wat moet ik daar dan nog aan toevoegen?

– PlN

—-

Saskia Noort, ‘Afgunst & Een goed huwelijk, twee spannende verhalen’, Uitgeverij Anthos, 146p. Prijs: 7,50 euro. ISBN: 9789041 415851. Zie ook www.saskianoort.nl