Maand van de Vrouwengeschiedenis: Kobo Plus presenteert baanbrekende boeken van Nederlandse vrouwen

Sarah Burgerhart

Amsterdam – Internationale Vrouwendag is bekend, maar de maand maart is ook de Maand van de Vrouwengeschiedenis . Deze hele maand staat in het teken van vrouwen die door de eeuwen heen veel teweeg hebben gebracht. Onze Nederlandse geschiedenis kent veel vrouwen die invloedrijk waren op de wereld om hen heen. Sterker nog, het is moeilijk om de lijst met baanbrekende boeken van Nederlandse schrijfsters kort te houden. Hieronder doet Kobo Plus toch een poging, met enkele van de meest bekende boeken uit de afgelopen eeuwen.

18e eeuw: Aagje Deken & Betje Wolff waren onafscheidelijke schrijvers die samen scherpe sociale satire schreven in de vorm van briefromans. Dit zijn verhalen die volledig worden verteld door middel van documenten, zoals Dracula, Riskante Relaties of De Belevenissen van een Muurbloem. De bekendste van Wolff & Deken is de Historie van Mejuffrouw Sara Burgerhart, waarin brieven aan en van de heldin de hypocrisie onthullen die de auteurs zagen in de middenklasse en de hervormingskerk tijdens de Nederlandse Republiek.

19e eeuw: Raden Adjeng Kartini was een Indonesische voorstander van onderwijs voor vrouwen. Toen ze op twaalfjarige leeftijd van school werd gehaald, zoals gebruikelijk was bij Javaanse edelvrouwen, bleef ze zichzelf lesgeven. Ze zocht een groot aantal Nederlandse penvrienden op, met wie ze correspondeerde over haar leven, de toestand van vrouwen en haar hervormingsdoelen. Ze publiceerde ook columns in de Semarang-krant. Toen ze in 1905 jong stierf, werden haar verzamelde brieven gepubliceerd en werden ze een bestseller in Nederland en Indonesië. Haar verzamelde brieven zijn te vinden in Letters of a Javanese Princess.

20ste eeuw: Anna Blaman was de eerste auteur die de P.C. Hooft-prijs ontving voor haar hele oeuvre. Ze was een van de eerste lesbische auteurs die openlijk schreef over lesbische relaties. Haar tweede boek, Eenzaam Avontuur, choqueerde de Nederlandse literatuur dusdanig dat er een schijnproces gehouden werd. Dit ondanks dat de inhoud ervan vrij onweerlegbaar was volgens de huidige normen. Tegenwoordig wordt ze beschouwd als baanbrekend en is er een literaire onderscheiding naar haar vernoemd.

21ste eeuw: Astrid H. Roemer is een Surinaamse dichter en romanschrijver die als eerste Caribische auteur de P.C. Hooft-prijs won. Haar uitgebreide oeuvre omvat onderzoek naar de ervaringen van vrouwen en een nieuwe kijk op de Surinaamse geschiedenis. Haar werk en leven worden gekenmerkt door complexe literaire betrokkenheid en een doordachte benadering van de wereld om haar heen, zoals te zien is in de documentaire De Wereld heeft gezicht verloren van Cindy Kerseboom. Haar meest impactvolle trilogie is onlangs heruitgegeven als collectie onder de titel Onmogelijk Moederland.