Leestip: Marlies Souren – Het Kettingboek

De auteur, Marlies Souren, heeft deze uitgave samengesteld uit korte verhalen, kleine columnachtige verhalen (zogenaamde mini’s) en gedichten. Het geheel kan worden opgevat als een bloemlezing. De auteur heeft proza en poëzie bewust met elkaar verbonden, of geregen zoals de schrijver zelf zegt, omdat het allebei onderdelen zijn waarmee zij zich uitdrukt. Alle verhalen en gedichten komen voort uit de manier waarop zij geamuseerd, verbaasd of verontwaardigd naar de wereld kijkt.

De korte verhalen en de sfeerschetsen bestrijken een breed scala aan onderwerpen. Het kan gaan over kleine gebeurtenissen waar je normaal gesproken aan voorbij loopt, maar ook over angst, woede en erotiek. Het zijn vaak, al of niet poëtische reflecties op het alledaagse. Daarnaast betreft het ook wel eens de verbeelding van een andere wereld zoals in het verhaal: de kameel van Salim, zie voorwoord.

De gedichten zijn – volgens Tom Hart, literatuurkenner en poëzieliefhebber die het voorwoord schreef – intens en gedreven maar zitten ook vol met laconieke ironie en onbevangenheid.

____

Marlies Souren, ‘Het kettingboek’, uitgeverij ISBN-13: 978-90-8666-104-6, 205 p., prijs: 16,95 euro. Te bestellen via www.boekenroute.nl