Leestip: Jan Siebelink – Een lust voor het oog

Scannen0006Gelauwerd en geridderd als Jan Siebelink is, besloot Uitgeverij de Bezige Bij kennelijk nogmaals zijn debuutroman ‘Een lust voor het oog’  uit te brengen, een boek uit 1977.

De jonge Jeroen Swijgman uit Amsterdam gaat les geven in een dorpje in Noord-Holland. De school blijkt een plek te zijn van nimmer waargemaakte dromen die langzaam plaats hebben gemaakt voor afgunst en jaloezie, onder aanvoering van docent Lorijn. Leraar Dunnewind draagt een diepe vernedering met zich mee en stukje bij beetje wordt Swijgman duidelijk wat hij heeft doorgemaakt.

Het is een aardig idee van de uitgever om lezers de gelegenheid te geven hoe de jonge  schrijver Siebelink heeft geschreven. En in dat boek vallen de bloemrijke beschrijvingen van de karakters op, die bij menigeen zou zijn ontaard in aanstellerij, maar niet bij Siebelink. Een willekeurig voorbeeld:

“Reeb zat in zijn stoel, zijn vrouw op een poef naast hem. Zijn rode paddenkop. Haar doodse gezicht. Zijn mond maakte ploppende geluiden, alsof zich achter de dikke onderlip lucht ophoopte die er dan in één keer overheen werd gewipt. Haar dunne bij de hoeken gerafelde lippen sisten. Die twee mensen daar vlak bij elkaar. Haat en toch een soort solidariteit, dacht Swijgman.”

Binnen de context van het verhaal geven deze en andere beschrijvingen de sfeer zijn bijna nachtmerrieachtige beklemming, zeker voor de hypergevoelige Swijgman. Het einde is noodlottig, en de jongeman raakt er tegen wil en dank bij betrokken, waarna hij zelf de situatie nog erger maakt. Geloofwaardig? Misschien in die tijd minder dan nu… Het kan in rustige dorpjes vaak flink uit de hand lopen. – PlN

Jan Siebelink, Een lust voor het oog, Uitgeverij de Bezige Bij, 158 p., ISBN 978 90 234 5651 3. Prijs: 16,90 euro.