‘Papa is een fantast’

Aftrap Vaders voor Lezen verhalenwedstrijd

Amsterdam – Uit onderzoek is gebleken dat vaders bij het voorlezen aan hun kinderen vaker van het originele verhaal afwijken dan moeders en er zelf nieuwe verhaallijnen bij verzinnen.

De zelfverzonnen verhalen die vaders bedenken verdienen waardering. Om die creativiteit niet verloren te laten gaan, maar juist te vieren, houdt de Leescoalitie een bijzondere verhalenwedstrijd: op zoek naar het beste verzonnen verhaal door vaders. De Leescoalitie roept alle vaders van Nederland op om hun eigen verzonnen verhaal op te nemen en vóór vrijdag 30 oktober in te sturen. Het beste verhaal wordt door de bekende kinderboekenschrijver Jacques Vriens bewerkt tot een voorleesverhaal. De winnaar zal bekend worden gemaakt tijdens de Vaderweek.

Om deel te nemen aan de wedstrijd kunnen vaders hun ingesproken of getypte verhaal uploaden via de website vadersvoorlezen.nl. De 10 beste verhalen worden beoordeeld door de kinderboekenschrijver Jacques Vriens. Hij zal het mooiste verhaal uiteindelijk bewerken tot een voorleesverhaal.

Vaderweek

Tijdens de Vaderweek, van 16 tot en met 22 november, staat voorlezen – vooral door (groot)vaders – centraal. De boekhandel geeft in de Vaderweek geheel in de Sinterklaassfeer een cadeautje weg: het Schoenboekje. Dit cadeautje bevat een prachtig voorleesverhaal van Kinderboekenambassadeur Jan Paul Schutten.

Vaders Voor Lezen

De Vaderweek is onderdeel van de campagne Vaders Voor Lezen, waarmee de Leescoalitie (groot)vaders wil stimuleren meer (voor) te lezen. Uit onderzoek komt naar voren dat ouders de grootste invloed hebben op het leesplezier van hun kinderen. De helft van de ouders in Nederland leest helemaal niet voor. In gezinnen met belangstelling voor voorlezen, is de moeder in 65 procent en de vader in 8 procent van de gevallen degene die dit het vaakste doet. Vaders lezen dus minder vaak voor dan moeders, terwijl hun leesvoorbeeld groot effect heeft op het leesgedrag van kinderen.

De campagne Vaders Voor Lezen wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en wordt georganiseerd door de Leescoalitie.

Het verhaal kan worden ingeleverd via http://verzineenverhaal.vadersvoorlezen.nl