Boekenweek Schrijfwedstrijd ‘Ik ben alles’

Amsterdam – Stichting CPNB en lezerscommunity Hebban.nl verzorgen in het kader van de Boekenweek een schrijfwedstrijd met als thema ‘Ik ben alles’. Wil je meedoen? Stuur dan tussen 7 januari en 29 januari een verhaal van maximaal 300 woorden in. De winnaar krijgt een geldbedrag van 1.000 euro, publicatie van het verhaal in Mezza en twee kaarten voor het Boekenbal op 10 maart, waar het winnende verhaal ook een plaats in het programma krijgt. Voor het inschrijfformulier, zie hebban.nl

One Reply to “Boekenweek Schrijfwedstrijd ‘Ik ben alles’”

 1. Ik ben alles

  Twaalf jaar oud was ik, en de grijze lerares biologie tekende met krijt een ronde vorm op het schoolbord, met daarin nog een rondje in het midden. Het was 1959.
  Ze legde uit dat dat een cel was. En dat een cel bestond uit een kern, met daaromheen plasma, met daaromheen een vlies. Dat was het. Toen…
  We zijn 64 jaar verder. Als ik nu een plaatje van een cel zie, gemaakt met een elektronenmicroscoop, dan zie ik een fantastisch landschap met een veelheid aan onderdelen die een mens niet voor mogelijk houdt. Dat is het. Nu….
  Welke geheimen huizen er in de cel? We dachten het te weten. Weten we het nu?

  Ik ben een mens. Dat is mij verteld. Maar wat is een mens? Ik dacht het te weten. Maar weet ik het?
  De cel, zoals die mij in 1959 werd uitgelegd is in de 17e eeuw door Antoni van Leeuwenhoek ontdekt. Daarvoor had nog nooit iemand van de cel gehoord. Maar hij was er wel.

  Wanneer ontdekte de mens dat hij een mens was? Hoe zag hij zichzelf eerst? Hoe ziet hij zichzelf nu?
  Al voor de samensmelting van de eicel met de zaadcel bestond ieder mens al in haar of zijn verschillende onderdelen. De aanleg bestond al bij zijn ouders, zijn voorouders, hoe ver? Geen idee.
  Wij zijn ontstaan, wij groeien voort, wij komen uit een oorsprong. Een oorsprong die alles al in zich had, waarvan niets zichtbaar was tot die mens ontstond die wij herkennen. Daarmee hebben wij alles in ons. Ik ben alles.

Comments are closed.