Billy Elliot inspiratie voor jongerenschrijfwedstrijd

Tot 18 oktober kunnen jongeren  van 12 tot en met 18 jaar een verhaal insturen met als thema 'Leef je droom'. Foto: Chris van Houts
Tot 18 oktober kunnen jongeren van 12 tot en met 18 jaar een verhaal insturen met als thema ‘Leef je droom’. Foto: Chris van Houts

Amsterdam – Op het Hervormd Lyceum Zuid in Amsterdam is vorige week het startschot gegeven voor de vierde editie van Talent voor Taal, de grootste schrijfwedstrijd voor jongeren in Nederland. Dit gebeurde in bijzijn van jurylid, auteur en columnist Mano Bouzamour.

Tot 18 oktober kunnen jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 18 jaar een verhaal van maximaal 750 woorden insturen met als thema ‘Leef je droom’. Op 20 november, de Internationale Dag van de Rechten van het Kind, worden de winnaars bekendgemaakt. De schrijvers van de winnende verhalen zien hun verhaal gepubliceerd in dagblad Metro en mogen met de hele klas naar een musical naar keuze aangeboden door Stage Entertainment Nederland.

Talent

De schrijfwedstrijd heeft als doel jong schrijftalent op diverse niveaus te stimuleren, variërend van vmbo-ers tot gymnasiasten, van jongeren die moeite hebben met schrijven tot schrijvers in de dop. Iedereen tussen de 12 en 18 jaar kan zijn of haar verhaal insturen.

Leef je droom

Het thema van de schrijfwedstrijd dit jaar is ‘Leef je droom’, ontleend aan het thema van de Maand van de Geschiedenis 2015 ‘Tussen droom en daad’ en geïnspireerd op het verhaal van Billy Elliot. De 11-jarige Billy groeit op in een mijnwerkersmilieu waar jongens boksen en niet dansen. Als hij toevallig in een balletles belandt en tot zijn eigen verbazing zijn talent voor dansen ontdekt, verandert zijn hele leven én dat van zijn omgeving.

Kinderrechten

Dit jaar reikt Talent voor Taal in samenwerking met UNICEF een extra prijs uit voor een verhaal waarin op een bijzondere manier aandacht is besteed aan kinderrechten. Jongeren over de hele wereld hebben verschillende talenten en dromen. Helaas krijgt niet elk kind de kans om zijn of haar dromen te vervullen. UNICEF zet zich wereldwijd in voor de rechten van kinderen en jongeren, omdat elk kind de kans verdient op een onbezorgde kindertijd.

Inzenden

Om de verschillende niveaus te erkennen zijn er twee leeftijdscategorieën gecreëerd: één van 12 tot en met 14 jaar en één van 15 tot en met 18 jaar. Uiteindelijk kiest de jury per categorie één winnaar. Inzenden van de verhalen kan tot 18 oktober via de website talentvoortaal.nu.