Beste schrijvers staan naast Renate Dorrestein

Utrecht – Het Manuscript vraagt internationaal aandacht voor schrijfwedstrijd het ‘Beste Manuscript 2009’. Deze unieke wedstrijd nodigt schrijvers over de hele wereld uit hun Nederlandstalige manuscript in te sturen om kans te maken uitgegeven te worden. De initiatiefnemers menen dat er ook in het buitenland veel Nederlandstalig schrijftalent is. Naast eregast Renate Dorrestein zijn er nog 100 plaatsen voor de winnaars op het podium.

Het Manuscript organiseert de eerste internationale Nederlandstalige schrijfwedstrijd. Schrijvers over de hele wereld kunnen tot 31 december 2009 hun manuscript digitaal insturen. Een van de bijzondere kanten aan deze schrijfwedstrijd zijn de 100 plaatsen op het webpodium naast eregast Renate Dorrestein, schrijfdocent en topauteur. Niet alleen vrienden en familie kunnen de site bezoeken. Ook uitgevers op zoek naar vers schrijversbloed zullen de kans op een mogelijk kassucces niet laten liggen. De eerste prijswinnaar krijgt in elk geval een contract met een uitgever.

Het geheim van de schrijver

Niemand gaat met lege handen weg, want iedere deelnemer ontvangt het unieke e-boekje met schrijftips, gebaseerd op ‘Het geheim van de schrijver’ van Renate Dorrestein. Met dit schrijvershandboek wist zij rond de millenniumwisseling duizenden beginnende schrijvers te inspireren tot het ontdekken van hun eigen talent. Als ‘Professor Dorrestein’ was zij via het toenmalige writers in residence-programma van de Nederlandse overheid verbonden aan de universiteit van Michigan in de Verenigde Staten. Er zijn nog meer prijzen. De tweede prijs is een e-bookuitgave en de derde prijs een manuscriptbeoordeling door Renate Dorrestein.

Het Nederlands wereldwijd

De Nederlandse taal is populairder dan je denkt. Weinig mensen weten dat het Nederlands als hoofd- of bijvak aan maar liefst 200 universiteiten in het buitenland wordt aangeboden. Ook wordt er dagelijks op zo’n 240 scholen voor primair en voortgezet onderwijs Nederlandse les gegeven. Hierbij gaat het niet alleen om ons Vlaamse buurland, Suriname of de Nederlandse Antillen. Op alle continenten zijn Nederlandstalige scholen, in diverse landen, over de hele wereld, van Libanon tot Papoea-Nieuw-Guinea en van Argentinië tot de Verenigde Arabische Emiraten. Dus reden genoeg om ook Nederlandstalige schrijvers in het buitenland te vermoeden. De initiatiefnemers zijn naast de Nederlandse inzendingen ook erg benieuwd naar fictieve verhalen die buiten Nederland ontstaan.  

Meedoen

Insturen kan digitaal tot 31 december 2009. Schrijfwedstrijd Beste Manuscript 2009 is een initiatief van Big Bang Express, bureau voor creatieve producties in woord en beeld. Surf voor meer informatie naar: www.hetmanuscript.org.