Wintertuinsessie: Show me a good story

Lisa Weeda presenteert de talkshow. (Foto: Gaby Jongenelen Fotografie)
Lisa Weeda presenteert de talkshow. (Foto: Gaby Jongenelen Fotografie)

Nijmegen – Lisa Weede presenteert op donderdag 25 mei een literaire talkshow met als titel Show me a good story. Een verhaal komt niet altijd goed tot zijn recht in boekvorm. Games, apps, virtual reality: er zijn tal van mogelijkheden om een verhaal te vertellen.

Lisa gaat in het VR-lab met Nienke Huitenga en Maud Vanhauwaert in op de vraag wat een vertelvorm betekent voor de beleving van het verhaal. Wat is de kracht van het digitale verhaal, de app, de vertelkracht van Virtual Reality en games voorbij de welbekende first-person-shooter?

De host van de avond, Lisa Weeda, schrijft proza, theater en non-fictie. In 2015/2016 zat ze in het Slow Writing Lab van het Nederlands Letterenfonds, waarvoor ze afreisde naar Oekraïne om onderzoek te doen naar het vaderland van haar oma. In november 2016 verscheen haar chapbook De benen van Petrovski, een literair verslag van die reis.

Maud Vanhauwaert

Maud Vanhauwaert. (Foto: Annie Bloedt)
Maud Vanhauwaert. (Foto: Annie Bloedt)

Maud Vanhauwaert is een Vlaamse dichteres. In 2011 won ze voor haar debuutbundel Ik ben mogelijk de Vrouw Debuut Prijs. Voor haar tweede bundel Wij zijn evenwijdig werd zij in 2015 beloond met de Publieksprijs Herman de Coninckprijs. Ze gaat met Lisa in gesprek over de performativiteit in een verhaal, over het verhaal naar het podium brengen en het in de wereld te zetten.

Nienke Huitenga heeft meegewerkt aan The Modular Body, een transmediale productie, die in 2016 een Gouden Kalf heeft gewonnen. Ze werkt aan transmedial storytelling, vanuit het digitale opzicht. Lisa gaat met haar in gesprek over het vertellen van verhalen in Virtual Reality, videokunst, games en meer. Nienke stelt binnen het initiatief Hackastory de vraag hoe je goede en urgente journalistiek bedrijft met andere middelen dan het gedrukte woord.

Talkshows

Wintertuinsessies is een reeks literaire talkshows in Nijmegen. Elk programma is samengesteld door een talentvolle Nijmeegse schrijver, die ook de presentatie op zich zal nemen. Van april tot en met november 2017 staan er vijf sessies op de agenda.

Wintertuinsessie #2: Show me a good story. Datum: donderdag 25 mei. Locatie: VR-lab (Honigcomplex), Waalbandijk 12H, Nijmegen. Deur open: 19.30 uur, aanvang: 20.00 uur. Entree: 7,50 euro / 5,- euro (studenten).

Meer info: www.wintertuin.nl/sessies