Wintertuinfestival Nijmegen

affiche-VZ-WT-fest-09-smallNijmegen – Het Wintertuinfestival in Nijmegen vindt plaats van 25 tot en met 29 november. Literair Productiehuis Wintertuin zet ook dit jaar een festival neer dat bevraagt, onderzoekt en produceert. Nieuwe poëzie, opruiende essays, kersverse popsongs, ongewone colleges, prikkelende schrijfopdrachten en frisse eenakters – de Wintertuin duikt diep.

Ruim honderd schrijvers, kunstenaars, muzikanten, wetenschappers, dichters, denkers en deejays duiken mee en buigen zich over het thema van het festival: ‘Vrij Zwemmen’, over de spanning tussen het spel en de regels. Zo vertelt Kader Abdolah over zijn controversiële Koran-vertaling, doceert Dries van Agt over de regels van de retorica en bepaalt Hugo Brandt Corstius de spelregels bij een schrijfopdracht. Poëzie van Remco Campert wordt vertaald naar muziek door Giovanca en Claw Boys Claw, en Maxim Hartman, Nico Dijkshoorn, P.F. Thomése en Christophe Vekeman regisseren hun eigen late-night show. Wetenschapper én beeldend kunstenaar Vincent Icke schreef het festivalessay, waarin hij in gaat op de regels in de kunst en in de wetenschap.

Het festival vindt plaats op diverse locaties in Nijmegen: van poppodium tot universiteit en van theater tot zwembad. De Nijmeegse Nachten in het prachtige Lindenbergtheater vormen het hoogtepunt van het festival. Het festival wordt letterlijk spetterend afgesloten met de eerste Nederlandse Poetry Zwem. Het programmaboek en festivalessay zijn te bestellen via www.wintertuin.nl.