Wintertuinfestival 2017 viert de vrije lezer

Adriaan van Dis geeft acte de presence op het Wintertuinfestival. Foto: Annaleen Louwes
Adriaan van Dis geeft acte de presence op het Wintertuinfestival. Foto: Annaleen Louwes

Nijmegen – Het Wintertuinfestival, dat van 22 tot en met 25 november plaatsvindt in Nijmegen, heeft dit jaar als titel: De vrije lezer. Tientallen schrijvers, dichters, wetenschappers, muzikanten en kunstenaars – onder wie Adriaan van Dis – gaan in op dit thema. Zowel grote literaire namen als aanstormende talenten reizen af naar Nijmegen. Op diverse locaties in de binnenstad zijn programma’s en activiteiten.

Het verkrijgen van informatie is de goudkoorts van deze tijd. Bedrijven als Facebook en Google willen alles van ons weten, van ons reisgedrag en onze kledingsmaak tot onze politieke voorkeuren. Op die manier kunnen ze ons nog gerichter producten en diensten aanbieden.

Als een rots in de branding van de algoritmes en cookies staat de vrije lezer. Hij of zij vindt nieuwe ideeën, andere werelden, en schatten aan niet in kaart te brengen informatie in boeken. Je zou kunnen zeggen dat lezen van boeken in deze tijd een daad van verzet is, dat boeken een bastion van vrijheid zijn, en dat de lezer een activist is.

 Adriaan van Dis

De eerste festivalgast die we aankondigen is Adriaan van Dis. Deze veelgeprezen auteur, journalist en televisiemaker publiceerde dit jaar zijn roman In het buitengebied. Van Dis is een fervent lezer en deelde zijn leeservaringen graag met het publiek tijdens het succesvolle boekenprogramma Dit is… van Dis. Tijdens het Wintertuinfestival wordt hij geïnterviewd over zijn leeservaringen en zijn contact met lezers, en welke invloed deze twee hebben op zijn schrijverschap.

De line-up en programma’s van het Wintertuinfestival worden eind september bekend gemaakt. De kaartverkoop gaat op 2 oktober van start via wintertuinfestival.nl.