Wint het dagboek van Anne Frank of de Bijbel?

Verkiezing Belangrijkste Boek nadert spannende ontknoping

Amsterdam – Is het dagboek van Anne Frank of de Bijbel het belangrijkste boek van Nederland? Of kiezen Nederlanders toch voor In de ban van de ring van de Engelse schrijver Tolkien? Deze titels maken de voorlopige top drie uit van de Verkiezing van het Belangrijkste Boek.

Iedereen kan nog tot 23 september via belangrijksteboek.nl zijn stem uitbrengen op het boek dat hem het meest heeft geraakt. Welk boek heeft het wereldbeeld van zijn lezers doen veranderen, speelde een cruciale rol op een belangrijk moment in iemands leven of wordt gewoon prachtig gevonden?

Tien curatoren hebben binnen tien thema’s (zoals literatuur, reizen en wetenschap) honderd belangrijke boeken op een rij gezet om kiezers op weg te helpen. Dat varieert van De avonden van Gerard Reve tot Max Havelaar van Multatuli. Daarnaast kan iedereen op zijn eigen favoriete boek stemmen.

Tussenstand

De stembus opende op 22 april. Uit een tussenstand blijkt dat De Nieuwe Bijbelvertaling, Het achterhuis van Anne Frank en In de ban van de ring van J.R.R. Tolkien de drie belangrijkste boeken worden gevonden. De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch valt momenteel net buiten de top drie. Met nog negen dagen te gaan, kan dit uiteraard veranderen. De strijd is spannend, de verschillen zijn klein. Op 23 september weten we welke titel verkozen is tot Belangrijkste Boek van Nederland.

Jaar van het Boek

De Verkiezing is onderdeel van 2016 Jaar van het Boek. Dit is een initiatief van Bijzondere Collecties van de UvA, de Koninklijke Bibliotheek, de Leescoalitie, het Letterkundig Museum, Stichting CPNB, Stichting Lezen en Stichting Lezen & Schrijven. Deze organisaties hebben de handen in een geslagen om een jaar lang het boek in al zijn verschijningsvormen te vieren. Kijk voor meer informatie op 2016jaarvanhetboek.nl.