Winnaar Beste Boek voor Jongeren 2018

Wij zeggen hier niet halfbroer van Henk van Straten

Amsterdam – De autobiografie Wij zeggen hier niet halfbroer (Nijgh & Van Ditmar) geschreven door Henk van Straten is door de jury van jongeren bekroond tot winnaar van het Beste Boek voor Jongeren 2018 in de categorie ‘oorspronkelijk Nederlandstalig’. Winnaar in de categorie ‘vertaald’ is het Young Adult boek The Hate U Give (Moon) van Angie Thomas vertaald door Jasper Mutsaers.

Met de uitreiking van de winnaars van het Beste Boek voor Jongeren was de eerste officiële Boekenweek voor Jongeren van start gegaan. Deze belangrijke leesbevorderingsactie loopt nog tot 30 september door heel Nederland.

Uitreiking

Uit tien genomineerde boeken (speciaal voor jongeren tussen de 15 tot en met 18 jaar), die samengesteld zijn door een vakjury van volwassenen, hebben de zeven jongeren uit de jury twee winnaars gekozen die bekend zijn gemaakt tijdens het International Literature Festival Utrecht in TivoliVredenburg. De winnaars kregen beiden een cheque uitgereikt ter waarde van maar liefst 15.000 euro!

Juryrecensie

De 17-jarige juryvoorzitter Sem de Muinck Keizer over Wij zeggen hier niet halfbroer: “Een ontzettend komisch en levendig boek over ‘jezelf vinden’, dat elke tiener zou moeten lezen.” The Hate U Give is volgens de juryvoorzitter: “Een prachtig en krachtig boek. De boodschap is zwaar, maar voor jongeren wel heel toegankelijk.’