Week van het schrijven: ‘Van Au tot Zzz’

clip_image002Utrecht – Volgende week start de vierde Week van het schrijven. Onder het motto ‘Van Au tot Zzz – een leven lang schrijven’ vinden er van 4 – 12 september meer dan honderd activiteiten (!) plaats op het gebied van creatief schrijven. Van Groningen tot de Belgische Ardennen, van Alkmaar tot Middelburg worden er gratis schrijfworkshops, open dichterspodia, schrijfwedstrijden en -wandelingen, (online) spreekuren en zelfs complete schrijfdagen georganiseerd voor beginnende en gevorderde schrijvers.

Het thema van de Week van het schrijven is deze keer: ‘Van Au tot Zzz – een leven lang schrijven’. Schrijven is immers niet alleen voorbehouden aan jonge Titaantjes, maar is voor elke leeftijd van belang. “De gemiddelde debutant is nota bene bijna veertig jaar oud, en beroemde schrijvers produceren hun beste werk vaak na hun vijftigste”, stelt hoofdredacteur Louis Stiller van Schrijvenonline. “Toch kun je er volgens velen niet vroeg genoeg mee beginnen, want op jonge leeftijd is de verbeeldingskracht op zijn hoogst en is de oorspronkelijkheid nog niet te zeer aangetast door conventies. Vroeg beginnen en lang doorgaan: zo schrijf je een leven lang.”

Een greep uit het aanbod

– Live@The Libray. Een schrijfdag met vele workshops en een schrijfwedstrijd, door ScriptPlus in Amsterdam, over schrijvers en bibliotheken.
– Schrijf in!: schrijfdag georganiseerd bij het Kunstbedrijf in Arnhem, met seminars, workshops en begeleiding van Thomas Verbogt.
– Bibliotheken in Amersfoort, Wijk bij Duurstede, Lek en Nederrijn en elders organiseren workshops (o.a. over uitgeven en publiceren), seminars en schrijfwedstrijden.
– Een schrijfboottocht met inspirerende oefeningen in de wateren van Leeuwarden, door Tresoar. En een stadsschrijfwandeling in Utrecht door de Schrijfwerkplaats.
– Een spreekuur voor (aankomende) dichters en schrijvers in Haarlem, door De Blauwe Kom. Ook inloop- en spreekuren in Zaltbommel (levensverhalen), en Hengelo (div. teksten). Verder een inloopmiddag voor creatieve schrijvers in het Centrum voor Levenskunst in Emmen.
– Schrijfdokter van dienst is deze keer Annie van Gansewinkel: ze lost deze week schrijfproblemen op via het internet.
– Schrijf en schrap! Een wedstrijd voor schrijven voor kinderen en jeugd, door de Kunstbalie in samenwerking met uitgeverij De Geus en het Brabants Kenniscentrum voor Kunst en Cultuur. (met gratis workshops, bij verschillende Brabantse centra voor kunsteducatie )
– Het maandelijkse schrijfcafé in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht staat in het najaar in het teken van de windrichtingen.
– In het Overijsselse Denekamp organiseert De Talentuin in de Week een zesdaagse ‘schrijfretraite’.

Het precieze activiteitenaanbod is terug te vinden op www.weekvanhetschrijven.nl, gesorteerd per provincie en per dag.

Creatief schrijven

De vierde van de Week van het schrijven is wederom groter en uitgebreider dan de vorige drie edities. Dat is ook niet zo verwonderlijk als je kijkt naar de ontwikkelingen op het gebied van creatief schrijven. Waar schrijvers vroeger maar een mogelijkheid hadden om zichzelf van een publiek te voorzien – namelijk: een manuscript opsturen naar een uitgever – is tegenwoordig een heel scala aan mogelijkheden ter beschikking gekomen – van publishing on demand tot e-boeken, van schrijversvakscholen tot websites als Tenpages. De Week van het schrijven laat zien welke mogelijkheden er tegenwoordig allemaal zijn om je als schrijver te verbeteren.

Organisatie

De Week van het schrijven wordt georganiseerd door Schrijven Magazine, Schrijven Online, Uitgeverij Augustus en het Netwerk Schrijfdocenten om het begin van het schrijfseizoen te markeren en te vieren. Als na de vakantie de notitieboeken gevuld zijn met ideeën, aantekeningen, verhalen en gedichten, openen de schrijfscholen en -instellingen hun deuren weer. Met open middagen en avonden, (gratis) workshops, open podia, schrijfwandelingen, wedstrijden en manuscriptbeoordelingen. In 2007 waren er zo’n veertig schrijfactiviteiten, in 2008 meer dan tachtig en vorig jaar bijna 130. De verwachting is dat er dit jaar ruim 150 activiteiten zijn.