Wandelaar dingt mee naar de Gedicht&Beeld Prijs 2010

De wandelaar en het gedicht doen mee aan de Gedicht&Beeldprijs 2010.
De wandelaar en het gedicht doen mee aan de Gedicht&Beeldprijs 2010.
Utrecht – De Wandelaar, een vier meter hoge figuur, is sinds mei 2010 op pad. De figuur duikt af en toe op. Vaak in de natuur, langs een Lange Afstand Wandelpad of in een dorpje. Hij is gek op wandelen, geïnteresseerd in de geschiedenis van het landschap, van steden en gebouwen en in de Waterlinie. Hij houdt van kunst, vooral beeldhouwkunst en poëzie, en doet vaak exposities aan.

De nog anonieme schepper van de Wandelaar maakte het beeld om mensen op een laagdrempelige manier met kunst in aanraking te brengen. De Wandelaar staat zomaar ergens langs de weg, trekt de aandacht en verwijst mensen naar exposities in de buurt.

Kunstenaars roemen het beeld om zijn rankheid en eenvoud. Dit wordt ondersteund door het gedicht, gemaakt door een Utrechtse taalkunstenaar, dat de Wandelaar vergezelt. Beeld en gedicht zijn samen genomineerd voor de Gedicht&Beeld Prijs 2010. De Wandelaar is geboren in het Rivierengebied. Nadat hij drie maanden in Drenthe rondwandelde is hij nu via het Waterliniepad op weg naar Almere.

De identiteit van de kunstenaars moet nog geheim blijven totdat de jury de originele kunstwerken heeft beoordeeld. Dinsdag 21 september wordt de Wandelaar in Almere verwacht. Na de prijsuitreiking op 13 oktober kan het publiek, ter plekke en via internet (www.gedichtenbeeld.nl), tot 6 november stemmen voor de publieksprijs. De Wandelaar heeft een eigen site (www.dewandelaar.exto.nl), en is ook te volgen op Facebook, waar hij al een hele schare vrienden heeft.