Voorlopig geen Nacht van de Poëzie

Het oude muziekcentrum was meer geschikt voor 'de Nacht', maar wordt deels gesloopt vanwege het Muziekpaleis. Foto: Peter le Nobel
Het oude muziekcentrum was meer geschikt voor 'de Nacht', maar wordt deels gesloopt vanwege het Muziekpaleis. Foto: Peter le Nobel

Utrecht – De Nacht van de Poëzie, al jaren een vast onderdeel van het programma van Vredenburg, zal voorlopig niet meer plaatsvinden. Ook de Nacht van de Poëzie die gepland stond op 12 december 2009 gaat niet door.

Anders dan de oude zaal van het Muziekcentrum in de binnenstad is het tijdelijk gebouw in Leidsche Rijn, de ‘Rode Doos’, onvoldoende geschikt om ‘een kwetsbaar genre als poëzie op het podium te brengen’, zo stelt de directie na een grondige evaluatie, waarbij ook de presentatoren en medesamenstellers van de Nacht, Piet Piryns en Menno Wigman, zijn betrokken.

Om aan de traditie van de Nacht van de Poëzie geen afbreuk te doen, is er nu voor gekozen om voorlopig, en in ieder geval tot aan de oplevering van het Muziekpaleis, in het nieuwe onderkomen van Vredenburg, geen Nacht meer te organiseren. Deze onderbreking is voor het eerst sinds 23 november 1980, de eerste editie.

Het behoorde tot de tradities van de Nacht dat de laatste dichter, die veelal om vijf uur ’s ochtends het podium betrad, het jaar daarop als eerste mocht lezen. Ook deze dichtersestafette wordt uiteraard voor een paar jaar onderbroken.