Vijftig gedichten van Thierry Deleu in ‘Strandjutter’

Thierry Deleu heeft vijftig 'schitterende vissen' gebundeld in Strandjutter.
Thierry Deleu heeft vijftig 'schitterende vissen' gebundeld in Strandjutter.

Koksijde/Oostduinkerke – Demer Uitgeverij Diepenbeel publiceert de verzamelbundel ‘ Strandjutter’, de mooiste gedichten van Thierry Deleu geschreven tussen 1965 en 2010.

De Oostduinkerkenaar Thierry Deleu, bekend als dichter, romanschrijver en essayist, heeft sinds lang een eminente plaats verworven in het literair landschap in Vlaanderen en Nederland. Vooral zijn onverdroten ijver voor de gelijkbehandeling van de auteurs heeft hem naam en faam bezorgd.

Demer Uitgeverij heeft de auteur al vaker in haar Fonds opgenomen, vooral als essayist en recensent van poëzie. Zijn essay Dichters dromen lucide werd met graagte gelezen door dichters en poëzieminnenden (al 2de druk).

‘Schitterende vissen’

Strandjutter werd vakkundig ingeleid door de bekende Leuvense dichter/essayist en beeldend kunstenaar Mark Meekers/Marcel Rademakers.

In zijn inleiding schrijft hij onder andere: “Deleu is een Strandjutter, die geen krabben in de mand heeft, maar wel vijftig schitterende vissen, die van gezondheid blaken: een edel natuurproduct. Hij lijdt niet aan wereldvreemdheid of poësitis, dat gesubsidieerd, autistisch navelstaren. Hij speelt niet de slimme jonge door zijn tekst en scène te zetten met intellectualistische of post-modernistische tics. Hij is (h)eerlijk, authentiek, deelt mee wat hij meemaakt(e). Ik geloof niet dat hij één zin geschreven heeft die hij niet beleefd heeft.”

“Zijn eenvoud en heldere verwoording besparen ons vermoeiend decodeerwerk dat de zin tot lezen ontneemt. Deleu kent perfect de juiste balans tussen lichtjes afwijkend taalgebruik en de lustervaring van de lezer.”

“Hoewel de leefstreek van de dichter beperkt is, gaat er een weids gevoel van uit. De brede gezonde adem die door zijn verzen waait, kan de amechtige, kleine geesten in de grootstad reanimeren. Er lopen weinig strandjutters van die soort in de literatuur rond. Hun gevonden schatten worden nauwelijks nog aanvaard. De hand van de consumptiemens is er te klein voor geworden. Deleu weet dat: “Ik ben een vlinder van verleden tijd”: maar dit betekent niet dat hij uit- of afgeschreven is. Hij wil van alle tijden zijn en vereenzelvigt zich met het tijdloze: “eindeloos de zee in mijn mistige blik”.

Presentatie

strandjutterStrandjutter wordt voorgesteld in de raadzaal van het gemeentehuis van Koksijde, Zeelaan 303, op zaterdagmorgen 21 mei, om 10.00 uur.  Mark Meekers verzorgt de inleiding, Ilse Chamen leest een drietal gedichten en de auteur overhandigt het eerste exemplaar aan de burgemeester.

De bundel kan worden besteld bij Demer Uitgeverij of bij de auteur Thierry Deleu, Zandzeggelaan 18, 8670 Oostduinkerke, op rekeningnummer 000-0900214-54.

Wie nu bestelt bij de auteur, krijgt de gesigneerde luxebundel voor 18 euro (incl. porto). Wie naar de voorstelling komt, betaalt 16 euro.