Van Royen roept iedereen op tot orgaandonatie

Het codicil van Heleen Kroon.
Het codicil van Heleen Kroon.

Amsterdam – Op 4 juli 1985 vulde Heleen een donorcodicil in. Ze heette Kroon, haar meisjesnaam, en was twintig jaar jong. Er was toen al een tekort aan orgaandonoren in ons land en nu, bijna 25 jaar later, is dat er nog steeds. Het is een schrijnend tekort waardoor talloze mensen die een donororgaan nodig hebben, maar dat niet kunnen krijgen, onnodig overlijden. Elk jaar weer.

Om die reden vraagt Van Royen in haar laatste nieuwsbrief speciale aandacht voor de actie van schrijfster en taaislijmziektepatiënt Kim Moelands. Zij wil de wet zo veranderen dat het afstaan van organen na het overlijden automatisch gebeurt, tenzij de overledene eerder heeft laten weten dat echt niet te willen. Twee miljoen handtekeningen wil zij hebben.

Kim schreef het boek Ademloos, nadat haar levensgezel Ron overleed aan de gevolgen van taaislijmziekte, een ziekte waar ze zelf ook aan zal overlijden. Voor Kim dringt de tijd. Letterlijk. Ze heeft nieuwe longen nodig, maar die zijn er niet. Zij zal twee kinderen achterlaten.

Van Royen roept iedereen op de actie van Kim te steunen en hoopt dat iedereen zich als donor registreert. Zie voor alle info www.kimmoelands.nl of www.2miljoenhandtekeningen.nl