Van Royen: ‘Ditmaal een vrouw die niet van seks houdt’

Door Peter le Nobel

Heleen van Royen, Foto's: Peter le Nobel.
Heleen van Royen, Foto's: Peter le Nobel.

Amsterdam – “Breaking news”, zegt schrijfster Heleen van Royen. “De personage van mijn boek houdt niet van seks.” Maandag was de presentatie van haar nieuwe roman ‘De Mannentester’. Nouja, presentatie, een ware boekpremière in het Amsterdamse Tuschinski Theater, inclusief beveiliging en sterrenfotograaf Joop van Tellingen.

“Dit is inderdaad een andere dan andere presentatie”, zegt schrijver Ronald Giphart die op de bank naast presentator Albert Verlinde plaats mocht nemen. “Normaal wordt een boekhandel gehuurd, wordt in de koelkast nog gezocht naar overgebleven jus d’orange en neemt iemand anders de leverworst mee.”

De fans konden zich tegoed doen aan chocola, heel veel chocola.
De fans konden zich tegoed doen aan chocola, heel veel chocola.

Af is het: de zeker honderden gasten, met vrouwen tussen de 25 en 50 in de meerderheid, kunnen zich tegoed doen aan wijn in feestglazen, en chocolade, veel chocolade. Met nootjes. De avond begint met een film, mede samengesteld door Heleen’s man Ton van Royen, waaruit blijkt dat ze in haar Portugese werkkamer zo min mogelijk aan de muren heeft hangen om niet afgeleid te worden. Als de stranden in de herfst en winter eenmaal leger zijn, krijgen alleen discipline en inspiratie nog enige aandacht. “Maar als het boek klaar is, wil ik glamour”, zegt Van Royen.

Er waren zeker honderden gasten, merendeels vrouwen.
Er waren zeker honderden gasten, merendeels vrouwen.
En een DJ.
En een DJ.

De verwijzing naar de smadelijke afgang van Rob Oudkerk mag in de film niet ontbreken, en onvermijdelijk is ook de vraag wat ze van haar imago vindt. You love her, or you hate her, dat is haar wel duidelijk, en soms zou ze weer terug willen naar de tijd dat ze nog onschuldig was en alleen nog met Hello Kitty geassocieerd kon worden. Van Royen verzucht dat Maximà en Sylvie van der Vaart lief overkomen, maar de schrijfster is realistisch genoeg om te beseffen dat ze zonder haar scherpe, pittige kantjes domweg haarzelf niet is. En dit moet dan ook de aantrekkingskracht zijn van veel vrouwen op Van Royen. Nog los van de seks; het wijf is tof en heeft lekker schijt aan alles. En met plaatsvervangend triomfgevoel happen haar fans in de chocolade.

Met haar vijf bestsellers is Heleen van Royen inmiddels een onvermijdelijk verschijnsel in de Nederlandse literatuur, naast bijvoorbeeld een Hella S. Haasse en een Connie Palmen. De laatste zou Van Royen op het Nederlandse boekenbal hebben toegebeten: “Scheer je weg uit de wereld van de literatuur!” Voor Van Royen is het boekenbal een ‘prehistorische gebeurtenis’, een ‘zoölogisch museum’. Toch heeft ze de opmerking onthouden.

Van Royen, vlak voor ze opkomt.
Van Royen, vlak voor ze opkomt.
Naast van Royen, konden heel wat Bekende Nederlanders op de bank bij Albert Verlinde.
Naast van Royen, konden heel wat Bekende Nederlanders op de bank bij Albert Verlinde.

Giphart gaf het eerder al aan: met seks als thema word je in de literaire wereld niet altijd even serieus genomen. Ernst hoeft voor Van Royen ook niet: het gaat om de lach en de traan. Om die reden was ze blij met Isa Hoes, ook op de bank, die inmiddels de hoofdrol speelt in het toneelstuk ‘De gelukkige huisvrouw’, naar haar debuut. Deze actrice kan volgens Van Royen zowel de humor als de tragiek overbrengen. “En zij is óók donker”, voegt ze eraan toe. Volgens Verlinde, een van de producenten van het stuk, blijken er al 50.000 kaarten te zijn verkocht. Op 7 december van dit jaar gaat het in première. En de regisseuse van het stuk, Mette Bouhuijs, geeft toe dat het boek bij nader inzien indruk op haar heeft gemaakt. “Nu weer rolde je over de tafel van het lachen en dan weer brandden de tranen achter je ogen”, ook al schijnt zij het boek niet te hebben gekocht, maar te hebben gekregen. Het boek wordt zelfs verfilmd, en is in 2010 in de bioscopen te zien.

Iedereen kreeg het boek 'De Mannentester' mee naar huis.
Iedereen kreeg het boek 'De Mannentester' mee naar huis.

De boekpremière heeft dan ook allerminst een defensief karakter. Een zeker zelfbewustzijn weerklinkt die avond. Kluun sluit af met een voordracht uit haar nieuwe boek. “Een eer om dat te doen bij een schrijver die een nog fouter imago heeft dan ik.” Heleen van Royen, de schrijfster, mag er zijn.

Zie ook het interview met Heleen van Royen op www.webregio.tv