Tweede Maanavond in Drenthe

Voorafgaand aan het Drentse Open-Dicht Festival zijn er in augustus diverse maanavonden.
Voorafgaand aan het Drentse Open-Dicht Festival zijn er in augustus diverse maanavonden.
Emmen – De uit Dalerveen afkomstige dichter/kunstenaar Rik Holwerda presenteert op 2 augustus in de Stiltetuin De Stroetenhof aan de Huizingsbrinkweg 40a in Emmen een bijzonder programma met een zeer divers aanbod van dichters. Divers, zowel in persoonlijkheid als in stijl van dichten. Tijdens deze tweede Maan-avond voorafgaande aan het Drentse Open-Dicht festival op 5 september, dragen Gerdina, John Zwart, Erika de Stercke, Joke Rhebergen en Rik Holwerda voor uit eigen werk. Een genoeglijke avond vol poezie in de openlucht.

Schrijven geeft de Belgische dichteres Erika de Stercke veel voldoening. Soms kan schrijven ook heel frustrerend zijn als een woord haar niet loslaat. Haar rugzak zit vol met strookjes papier waarop zij haar gedachten schrijft. Soms zijn het verhalen van anderen, vrienden, mensen in de trein of gebeurtenissen in de stad die de inspiratie vormen voor een nieuw gedicht. Erika volgde ‘Literaire Creatie’ aan de academie in Deinze en trad al meerdere keren op in België en Nederland. De Vlaamse dichteres was in 2009 te gast op het derde Open-Dicht festival.

John Zwart heeft zijn roots in de Zaanstreek liggen. Vijftien jaar zeevaren, een jeugd tussen schepen, voorliefde voor Jan J Slauerhof en een filosofische levenvisie vormen de basis voor zijn gedichten.
Sinds 2000 zijn een aantal gedichten in diverse bloemlezingen opgenomen, en kwam een drietal bundeltjes uit in eigen beheer. De laatste, ‘Zeearmen’, is daarvan de meest succesvolle. Sinds 2001 is de in Terhorne wonende dichter eindredacteur van het internet literair magazine ‘Hernehim Cultuur’. Hij trad op zowel met poëzie als proza in enkele afleveringen van het NCRV radioprogramma ‘Nachtlicht’, later nog incidenteel in ‘Casa Luna’. Hij won in 2008 een luisteraarswedstrijd van John Jansen van Galen van NOS ‘Met het oog op morgen’, die elke zondagavond zijn programma afsluit met een gedicht uit een gerenommeerde bundel. Voor de jubileumuitzending werd John Zwart’s gedicht ‘Onderhuurders in het voorbijgaan’ gekozen.

Voor Joke Rhebergen is een optreden in de Stiltetuin een soort thuiswedstrijd. Haar dichttalent heeft lang gesluimerd en kwam eerst naar buiten op latere leeftijd. Na diverse publicaties in poëzietijdschriften bracht zij in mei 2010 een gedichtenbundel uit, getiteld: ‘Lawinehekken’.

Gerdina is geboren in Drenthe, in De Wijk en opgegroeid met het zuidwest-drentse dialect, dat ook wel de streektaal van de Reest genoemd wordt. Pas na een ongeluk en het daardoor ‘tot stilstand gezet worden’ is ze gaan schrijven. Een cursus Gedichten schrijven leerde haar de diverse dichtvormen. Al schrijvende ontwikkelde zich een persoonlijke stijl, die soms wel en ook vaak bewust niet rijmt. Inmiddels heeft zij bij het Huus van de Taol de spellingscursus Drents gevolgd om ook het schrijven in het dialect volgens de regels te kunnen.
Haar inspiratie haalt zij uit wat zij ziet in de natuur, het ontmoeten van de stilte, wat zij leest of hoort, hoe zij het leven beleeft en in het ontmoeten.

Maanavonden

De derde maanavond is op 16 augustus in De Open Dicht tuin, Vaartweg 95 in Smilde, de de vierde op 23 augustus bij De Ronzebons in Dalerveen en de laatste avond op 30 augustus wordt gehouden in de Zandkuil in Gasselte. Tijdens alle maanavonden is er eenvoudige catering aanwezig.
Het is verstandig een stoel en een paraplu mee te nemen. Voor meer informatie, kijk op de website www.drentseopen-dicht.nl