Tsead Bruinja schrijft Boekenweekgedicht 2023

Tsead Bruinja. Foto: Tessa Posthuma de Boer

Amsterdam – Het Boekenweekgedicht is dit jaar geschreven door Tsead Bruinja. Zijn gedicht ‘Anders ben ik met jou’ werd vorige week onthuld in dagblad Trouw, begeleid door een interview met de dichter.

Bruinja heeft met zijn gedicht een primeur, want het verschijnt in zowel het Nederlands als het Fries. Het gedicht geeft de vele aspecten van het zijn weer die ook met het Boekenweekthema Ik ben alles belicht worden. Het wordt vanaf de start van de Boekenweek verspreid via 100.000 Boomerang-kaarten en is gedrukt op speciale linnen tassen die boekhandels en bibliotheken cadeau gegeven. 

Tsead Bruinja (1974), een 44-jarige Friese Amsterdammer, schrijft Fries- en Nederlandstalige poëzie. Hij debuteerde in 2000 in het Fries met De wizers yn it read en in 2003 in het Nederlands met Dat het zo hoorde.

Dichter des Vaderlands

Als zesde Dichter des Vaderlands wist hij met zijn krachtige poëzie menig publiek te raken en vertolkte hij een belangrijke stem in de samenleving.

Bruinja weet met een eerlijke en eenvoudige woordkeuze zowel gevoelig als scherpzinnig te zijn en tegelijkertijd epiek en ruwheid af te wisselen.

Ook zal hij dit jaar deel uitmaken van de jury van de P.C. Hooftprijs, de belangrijkste literaire prijs in het Nederlandse taalgebied.

Voor het gedicht, zie trouw.nl