Tien jaar lang literatuur in alle vormen op Tilt Festival

Maartje Wortel op het Tilt Festival van 2019. Foto: William van der Voort

Tilburg – Het is de Tiende van Tilt Festival. Al tien jaar lang is Tilt de Brabantse afsluiter van de Boekenweek. Op zaterdag 14 maart wordt dit groots gevierd vanaf 20.00 uur in Theater De Nieuwe Vorst in Tilburg.

In vier zalen is een programma vol rebellen en dwarsdenkers, waarin het boek maar een beginpunt is. Er is muziek, theater en er zijn schrijvers. Veel schrijvers! Kristien Hemmerechts, Pepijn Lanen, A.H.J. Dautzenberg.

Writer in residence Aafke Romeijn presenteert op Tilt Festival haar poëziedebuut over de schoonheid van de Tilburgse architectuur – of het gebrek daaraan.

Er zijn doorgewinterde debutanten. Tegendraadse talenten. Verhalen in vele vormen. Kom liggen op een veldbed voor een verhaal in 4D, luister naar rebelse interviews van grote namen, bewonder de poëzie van Tilburgse leegstand en stap in de literaire gameroom om stoom af te blazen. Beleef literatuur tot in de late uurtjes. Laat de letteren leven. Vier de Tiende van Tilt mee. Het wordt feest.

De line-up

• Aafke Romeijn (writer in residence)
• Herman Koch & Pepijn Lanen (zij zijn fan van elkaar en interviewen dus elkaar)
• A.H.J. Dautzenberg (over zijn romans, stadsdichterschap en toneelstuk GROND)
• Kristien Hemmerechts
• Kubilay Kaya
• Asha Karami, Anneleen van Offelen en Pete Wu debuteerden onlangs met respectievelijk poëzie, fictie en non fictie en staan samen in een Debutantenblok in de Grote Zaal
• Tom Hofland, Lisa Weeda, Joost Vandecasteele > zie onder: literatuur in vele vormen.
• WOLK, het talentontwikkelingstraject van Tilt, Watershed en Poetry Circle Nowhere.
• Wilfred
• Thuis op Tilt: Nick J. Swarth, Bart Smout, Karlijn Vlaardingerbroek en Kristel Peijnenborg, Frank van Pamelen
• The Dark Edition: een 4D-ervaring met geur, licht en geluid. Bezoekers kunnen plaatsnemen op een bed en worden ondergedompeld door korte verhalen. Wie er voorleest, merk je ter plekke. Dit is een bestaande theaterervaring van Rosalie Wammes, maar een speciale versie voor Tilt.

De Rode Salon – Een veelvoud van vormen

In de Rode Salon komt literatuur aan bod in de niet alledaagse vorm van het boek of bundel. Maar in de vorm van podcasts, VR en game. Hieronder de ‘auteurs’ die hier staan. Daarnaast kunnen bezoekers de podcast, vr story en game direct ervaren in de Voorkamer van De Nieuwe Vorst.

Tom Hofland – Literatuur als podcast

Drie jaar geleden verscheen zijn debuutroman. Lyssa. En prompt riep De Volkskrant hem uit tot hét literaire talent van het jaar. Tom Hofland (1990). Schrijver en podcastmaker. Met verhalen en artikelen in De Gids. En bij SLAA. Met VPRO-podcasts als De Blankenberge Tapes en Babylon. Hierover vertelt hij op Tilt.

Rozsypne – Literatuur als VR

Hoe real kan virtual zijn? En hoe virtual reality? Drie creatieve pijlers van Rozsypne, een ruimtelijke VR-documentaire van Studio ZZZAP, leiden ons door de hybride wereld van games, hacks, story’s & more. Developer Corin Donders creëert verrukkende ervaringen. Schrijfster-kunstenares Lisa Weeda mengt Mooie Woorden met sprekende beelden. En immersive designer Nienke Huitenga, van Hackastory, is transmedia storyteller. Met een Gouden Kalf op zak. Samen verleggen ze de grenzen van de virtuele werkelijkheid. De lucht is de limiet. Of zelfs dat niet.

Joost Vandecasteele – Literatuur als game

Literatuur als game. Kan dat? Natuurlijk kan dat. Vraag maar aan Joost Vandecasteele (1979). Schrijver, scenarist en komiek. Hij maakte samen met Happy Volcano de literaire game The Almost Gone. Zijn eerste boek, Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij (2009), is omgevormd tot de tv-reeks Generatie B. En van zijn nieuwste roman Wraakengel (2019, Lebowski) verscheen gelijktijdig een audioserie. Vormen mengen, a winning game.

Over Tilt

Tilt vertelt verhalen. Of dat nu op een podium is, in een boek, een podcast of in een graphic novel; alle verhalen beginnen bij de taal. Schrijvers, performers en dichters brengen via taal hun verhalen tot leven. Tilt tilt ze op door het organiseren van auteursresidenties, programma’s en festivals.

Elk jaar nodigt Tilt een schrijver uit om een tijd in Tilburg te verblijven. Alle auteurs schreven naar aanleiding van hun verblijf een verhaal, dat Tilt uitbracht als bijzondere uitgave, twee keer in samenwerking met een landelijke uitgeverij. Tot nu schreven Ilja Leonard Pfeijffer, Annelies Verbeke, Maartje Wortel, Yves Petry en Lieke Marsman en Fikry El Azzouzi een boekje voor Tilt.

Zie verder https://tilt.nu