The Last Poets en het Metropole Orkest openen 50th Poetry International Festival

The Last Poets: Umar Bin Hassan, Abiodun Oyewole en Donn Babatunde. Foto: Suzi Corker, www.suzicorker.com

Rotterdam – Het met achttien Grammy’s genomineerde Metropole Orkest opent op 13 juni het 50e Poetry International Festival letterlijk met een paukenslag. In de grote zaal van De Doelen gaat het orkest tijdens het theatrale poëziespektakel unieke duetten aan met de dichters Mona Kareem en Kayo Chingonyi én met de legendarische New Yorkse hiphop/spoken word-groep The Last Poets.

In 1969 ontstaken The Last Poets na Malcolm X’ dood de fakkel van protest en hun muziek met teksten vol poëzie, jazz, political rap en hiphop sloegen in als een bom. Nog steeds zijn ze de onbetwiste ‘Godfathers of Spoken Word & Hip-hop’ en een grote inspiratiebron voor musici en (tekst)dichters wereldwijd.

Binnen het festivalthema ‘What happened to the future?’ staan dichters uit het rijke festivalverleden als Judith Herzberg, Antjie Krog, Rita Dove, Raúl Zurita en Tom Lanoye zij aan zij met dichters van nu, onder wie Marieke Lucas Rijneveld, Koleka Putuma, Patricia Lockwood, Lieke Marsman, Frank Báez, Sayaka Osaki, Ulrike Almut Sandig en Galina Rymboe. Met hun 24 voordrachten, hangend aan het verleden of juist vol inspiratie voor de toekomst, zwaaien zij de deuren van deze gouden festivaleditie wijd open.

Meer dichters in minder dagen

Poetry International ziet dit jubileum als een natuurlijk moment om met een volledig frisse, open en feestelijke festivalopzet een nieuw en internationaal publiek blijvend te overtuigen van de kracht, de schoonheid en de persoonlijke impact van poëzie. In minder dagen beklimmen meer dichters het podium. Talent of gearriveerd, de line-up staat garant voor een uitzonderlijk en kwalitatief hoogstaand geluid in vele genres. Aansluitend op de feestelijke festivalopening programmeert het jubilerende Poetry International op 14, 15 en 16 juni van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat: workshops, voordrachten en concerten, gesproken essays en discussies, bundelpresentaties, prijsuitreikingen en city tours. Elke avond sluit af met een theatertrale special vol dichters, muziek en uitgelezen sprekers en de feestelijke Poetry Nights.

Verrassende bands & acts

Prominente stemmen in elk genre worden tijdens het festival afgewisseld met concerten van opvallende muzikanten zoals Bosnisch-Zwitserse Mario Batkovic en de Israëlische zussen van A-WA die met hun mix van traditioneel Jemenitische, hip-hop en elektronische muziek recent de wereldhit ‘Habib Galbi’ scoorden. Het Rotterdamse De Likt bereidt een speciale festivalset voor rond de poëzie van Deelder en ook de Caribisch-Vlaamse ‘One To Watch’ Charlotte Adigéry maakt haar opwachting op het Poetry Interational Festival. Ook Bruno Ferro Xavier Da Silva en het Flamenco-duo Eduardo Guerrero (dans) en Antonio Lizana (sax, zang) komen met speciale sets naar het festival. De line-up van dichters en muzikanten per festivaldag wordt binnenkort bekend gemaakt.

What happened to the future?

Het Poetry International Festival wordt dit jaar 50! Het is het oudste festival van Rotterdam, een van de oudste van het land, met een bak aan historie en hoogtepunten. Sinds 1970 komen de toppers uit de wereldpoëzie naar Rotterdam. Duizenden lieten er hun gedichten klinken, in De Doelen en de schouwburg, maar ook op de pleinen en in de kroegen, parken en trams van de stad. Dit gouden jubileum nodigt als vanzelfsprekend uit tot terugkijken om het verleden te vieren, maar veel liever nog kijkt Poetry International juist nu vooruit. Onder het motto What happened to the future? verbindt het vijftigste Poetry International Festival het rijke festivalverleden met de wereldpoëzie en -dichters van vandaag en morgen.

Zie https://www.poetry.nl