Tarieven bibliotheken lopen flink uiteen

Utrecht – De tarieven voor gemeentelijke bibliotheken in Nederland lopen sterk uiteen, zo blijkt uit een uitgebreide kostenvergelijking voor openbare bibliotheken.

In totaal hebben de onderwijsspecialisten van Preply 30 openbare bibliotheken geanalyseerd, waarbij de tarieven voor een basisabonnement met elkaar werden vergeleken. De resultaten tonen veel over de diversiteit van het abonnementsaanbod. Een betaalbare bibliotheekdienst bevordert eerlijke toegang tot kennis, daarom is het van belang dat de kosten lager en meer gelijk aan elkaar zijn.

Duurste bibliotheken

Op de ranglijst van de openbare bibliotheken met de hoogste tarieven staat Zwolle op de eerste plaats (66 euro voor een basisabonnement voor volwassenen) gevolgd door Utrecht (61,50 euro) en Gelderland (60,15 euro).

Lager tarief jongeren

Van de 30 onderzochte openbare bibliotheken bieden 16 openbare bibliotheken abonnementen tegen een lager tarief voor jongeren (bekijk de volledige lijst hier). Dat geldt voor Bibliotheek Zoetermeer, Bibliotheek Gelderland Zuid, DOK Delft, Bibliotheek Gouda, Bibliotheek Eemland in Amersfoort, Bibliotheek Utrecht, OBA Amsterdam, Stadkamer Zwolle, Bibliotheek Flevomeer, Dbieb Leeuwarden en Coda Apeldoorn. 

Maar de lagere abonnementstarieven zijn niet allemaal even betaalbaar. Coda Bibliotheek in Apeldoorn biedt bijvoorbeeld een abonnement aan van wel 66 euro per jaar voor jongeren tussen de 18 en 23 jaar (25 procent korting ten opzichte van het grotere abonnement van 81,50 euro per jaar).

Gratis lidmaatschappen

Van de 16 onderzochte bibliotheken bieden er 5 gratis lidmaatschappen aan voor jongeren tussen de 18 en 30 jaar. Dit zijn Rozet in Arnhem, Facet in Emmen, de bibliotheek in Deventer, Bibliotheek Bind in Assen en Bibliotheek Rijnenvenen in Alphen aan den Rijn.

Het gehele onderzoek is te vinden op: preply.com/nl/blog/kostenvergelijking-openbare-bibliotheken/