Symposium verhalen schrijven

Arnhem – Schrijf je zelf en zou je willen leren beter te schrijven? Of ben je benieuwd hoe schrijvers hun vak uitoefenen? En kun je schrijven eigenlijk wel leren, of draait het alleen maar om talent? Abdelkader Benali, Annelies Verbeke, Els Moors, Erik Lindner, Dimitri Antonissen en vele anderen beantwoorden deze vragen tijdens het symposium creative writing, dat Literair Productiehuis Wintertuin in samenwerking met dAcapo, studium generale van ArtEZ houdt op vrijdag 28 mei, op ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem.

Abdelkader Benali, auteur van Bruiloft aan zee en De langverwachte, en Annelies Verbeke, auteur van Slaap! en Vissen redden, geven ieder een lezing van een uur over het schrijverschap en de schrijverspraktijk. Ook zullen zij hun visie geven op de vraag hoe je leert schrijven.

Tijdens de expertmeeting, onder leiding van dichter Erik Jan Harmens, bediscussiëren literair agent Paul Sebes en de dichters Erik Lindner, Els Moors en Alfred Schaffer punten als (het gebrek aan) begeleiding van jonge schrijvers, het belang van schrijfeducatie voor het literaire veld, evenals de vraag of schrijven te leren is, en of Nederland, in navolging van de ons omringende landen en de Angelsaksische wereld, klaar is voor een hbo-opleiding creative writing.

Daarnaast worden er deze dag verschillende schrijfworkshops gegeven voor scholieren, studenten en andere geïnteresseerden. Naast de workshops ‘Schrijven voor comics’ en ‘Songteksten schrijven’, zal Erik Lindner dichters in spe onderwijzen in het schrijven van poëzie. Bovendien leert stiftdichter Dimitri Antonissen deze dag studenten de fijne kneepjes van het schrappen.

De dag wordt omlijst met sprankelende presentaties van (oud-)ArtEZ-studenten en andere jong talent, zoals Minno Baartmans, Pel ons, Yo! Opera, Martijn Brugman, Omenamehu, Hanneke Hendrix en Oscar Wyers. Van poëzie tot opera en van animaties tot performances.

Every Day I Write the Book: symposium creative writing, op vrijdag 28 mei, van 10.00 uur tot 18.00 uur, ArtEZ Arnhem. Locatie: ArtEZ hogeschool voor de kunsten, Onderlangs 9 in Arnhem. Entree: € 10,- (gratis voor scholieren en studenten). Reserveren voor workshops verplicht via www.degeestmoetwaaien.nl Kaartverkoop via deze site en boekhandel Hijman & Arends, Arnhem