Suzanne Vega op literatuurfestival ILFU in TivoliVredenburg

Utrecht – De Amerikaanse singer-songwriter Suzanne Vega treedt vrijdagavond 12 mei op tijdens het International Literature Festival Utrecht (ILFU) in TivoliVredenburg.

Vega zingt nummers van haar album Lover Beloved, volledig gebaseerd op het werk van de Amerikaanse schrijfster Carson McCullers. Ook Graham Swift, Sonja Barend, Tim Parks, Johan Harstad, Rachel Cusk, Paulien Cornelisse en vele anderen treden op tijdens het ILFU 2017.

McCullers

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat Carson McCullers (1917-1967) werd geboren. Ze werd beroemd met haar debuut The Heart is a Lonely Hunter. Vorig jaar verscheen die roman in een nieuwe Nederlandse vertaling van Molly van Gelder, dit jaar gevolgd door De ballade van het treurige café, een ander hoogtepunt in haar oeuvre. Op het ILFU gaat Suzanne Vega met auteur en journalist Vrouwkje Tuinman in gesprek over Carson McCullers en speelt ze een aantal nummers van haar laatste album.

Grammy Award en eenakter

Suzanne Vega (1959) voelde zich vanaf haar tienerjaren aangetrokken tot McCullers’ werk. Ze scoorde eind jaren ’80 wereldhits met ‘Luka’ en ‘Tom’s diner’, dat in 2015 in de versie van Britney Spears opnieuw een grote (dance)hit werd. In 2008 ontving ze een Grammy Award voor haar album Beauty & Crime. In 2012 schreef Vega een muzikale eenakter over Carson McCullers waarin ze zelf de hoofdrol vervulde. De liedjes uit dat stuk zijn verzameld op haar meest recente album Lover Beloved (2016).

Literatuur en muziek

Het ILFU is het jaarlijkse internationale literatuurfestival van Het Literatuurhuis. Van 11 tot en met 13 mei brengt het ILFU (inter)nationale romanschrijvers, vertalers en lezers bijeen. Vanwege de verhuizing naar TivoliVredenburg schenkt het festival dit jaar extra aandacht aan literatuur en muziek.

Zie www.ilfu.nl