Stadsdichters voor de ziel

Op zoek naar drie GGZ-dichters

Door Peter le Nobel

Initiatiefnemer Daphne Wiersma, met de eerste bundel van de GGZ-dichters. Foto: Peter le Nobel
Initiatiefnemer Daphne Wiersma, met de eerste bundel van de GGZ-dichters. Foto: Peter le Nobel

Utrecht – Gezocht: GGZ-dichter, een poëet die de ontwikkelingen in de geestelijke gezondheidszorg bezingt, over ‘ervaringen die blij maken, ervaringen die pijn doen. De GGZ-dichter zet dit alles om in poëzie. Zoals een stadsdichter dit voor een stad doet’, zoals op www.ggzdichter.nl staat te lezen.

Sinds 2008 brengen jaarlijks drie dichters de geestelijke gezondheidszorg op eigen manier in beeld. “De psychiatrie heeft de laatste dertig jaar altijd al een sterke patiëntenbeweging gehad”, zegt initiatiefnemer Daphne Wiersma van Ariadne Coaching.

“En in die week wordt opnieuw de dialoog aangegaan. Dichters passen in het kritisch volgen van de geestelijke gezondheidszorg. Zij kunnen met hun werk de positie van cliënten versterken.” Wiersma kiest bewust voor drie dichters. “Ik denk dat prettig is om verantwoordelijkheid te delen.”

Eenmaal per maand verzorgen zij elk een gedicht en drie keer per jaar draagt de redactie van de GGZ-dichter een onderwerp aan. “Jaarlijks is er in maart een Week van de Psychiatrie. Dit jaar hebben wij als thema: psychofarmaca, pillen voor de geest?!”, zegt Wiersma. In die periode worden de nieuwe GGZ-dichters gekozen en wordt hun bundel gepresenteerd, met afbeeldingen van Beeldend Geproken, een galerie in Amsterdam voor kunstenaars met een psychiatrische achtergrond. Inmiddels is er al een bundel over het jaar 2008 uitgekomen. De nieuwe lichting GGZ-dichters zullen hun werk gebundeld zien in de bundel van 2010. “Het mooie van al die bundels en de weblog is dat je op een gegeven moment een tijdsbeeld krijgt van de thema’s die door de jaren heen in de psychiatrie spelen.”

Tot 1 maart hebben belangstellenden de kans om maximaal vijf gedichten in te zenden. Alle informatie staat op www.ggzdichter.nl