Srebrenica: spelers en toeschouwers

slaulogoUtrecht – Stichting Literaire Activiteiten (SLAU) presenteert samen met IKV Pax Christi in Rasa op vrijdag 11 juni om 20.00 uur het programma ‘Srebrenica: spelers en toeschouwers’ met schrijfster Manon Uphoff , Ralph Rousseau Meulenbroeks (viola da gamba). Bovendien is daar de presentatie van de dichtbundel ‘Schiet niet op de pianospeler’ met bijdragen van onder andere Gerrit Komrij, Ingmar Heytze, Alexis de Roode, Lucas Hirsch en Ellen Deckwitz.

In juni is het vijftien jaar geleden dat de VN-enclave in Srebrenica is gevallen.  Na de val van de enclave kwamen ruim achtduizend mensen om door radicale nationalistische Servische en Bosnisch-Servische agressie. Velen van hen zijn nog altijd niet teruggevonden. Voor Nederland leek dit pijnlijke hoofdstuk met het rapport Srebrenica en het aftreden van de regering Kok afgesloten. Voor velen, zowel in Bosnië als in Nederland grijpt de ramp echter nog altijd diep in op het dagelijkse leven. Dit jaar alleen al worden nog circa achthonderd recent geïdentificeerde lichamen begraven.

Roman

Schrijfster Manon Uphoff spreekt met interviewer Merijn Schipper over haar roman De Spelers waarin ze een jonge vrouw beschrijft die met haar uit Joegoslavië gevluchte geliefde J. meegaat naar Sarajevo. Aanvankelijk denkt ze toeschouwer te kunnen blijven in een decor van vernieling. Ze volgt de wanhopige pogingen van haar partner om de boel weer in het gareel te krijgen, maar al snel maakt de verwarde familie van J. deel uit van haar eigen leven.

Bezoekers van deze avond ontvangen – zolang de voorraad strekt – de dichtbundel  Schiet niet op de pianospeler.

Vrijdag 11 juni 2010, Srebrenica: spelers en toeschouwers, met Manon Uphoff, Ralph Rousseau Meulenbroeks (viola da gamba), van 20.00 tot 22.00 uur, Rasa,Pauwstraat 13a. Toegang gratis. Zie ook  www.slau.nl of www.rasa.nl