Sonny Boy van Annejet van der Zijl centraal tijdens Nederland Leest

Amsterdam – In november 2023 leest heel Nederland samen het boek Sonny Boy van Annejet van der Zijl. Op een feestelijke avond ter viering van haar 25 jaar schrijverschap werd Van der Zijl verrast door CPNB-directeur Eveline Aendekerk met de vraag of ze de volgende Nederland Leest-ambassadeur wil worden.

Lezers krijgen dit boek cadeau van de bibliotheek, het centrum voor ontmoeting en gesprek. Deelnemende scholen geven een boek van Nederland Leest Junior cadeau aan leerlingen; deze titel wordt later dit jaar bekendgemaakt

Sonny Boy 

Herfst 1928: een jonge Surinaamse student trekt in Den Haag als kostganger in bij een gescheiden Hollandse vrouw met vier kinderen. Als ze een half jaar later zwanger van hem blijkt, is het schandaal niet te overzien. Maar ondanks armoede en discriminatie slaagt het stel er in de jaren die volgen in een gelukkig en ook voorspoedig bestaan op te bouwen met hun zoontje Waldy, alias Sonny Boy. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit, en besluiten ze Joden in huis te nemen – met alle consequenties van dien. 

Het boek Sonny Boy kwam in 2004 uit en was meteen een enorm succes. Het boek is bewerkt tot een theatervoorstelling en in 2011 verfilmd, met acteurs Sergio Hasselbaink en Ricky Koole in de hoofdrol.