Shortlist Grote Poëzieprijs 2019 telt drie poëziedebuten

Rotterdam – De beste Nederlandstalige dichtbundels van het afgelopen jaar zijn die van Maria Barnas, Joost Decorte, Radna Fabias, Roelof ten Napel, Willem Jan Otten en Xavier Roelens. Niet vijf maar zes bundels werden door de jury genomineerd voor de eerste editie van De Grote Poëzieprijs (25.000 euro) die op 16 juni tijdens het 50e Poetry International Festival wordt uitgereikt.

Vanwege de verlengde periode waarover wordt gejureerd, het grote aantal van 150 inzendingen en de aangetroffen kwaliteit is het de jury gegund niet vijf maar zes bundels een plek op de shortlist te geven.

Shortlist

De genomineerden verdienden hun plek op de shortlist met de volgende bundels:

Nachtboot – Maria Barnas, verschenen bij Van Oorschot
Stalker – Joost Decorte, verschenen bij Poëziecentrum
Habitus – Radna Fabias, verschenen bij De Arbeiderspers
Het woedeboek – Roelof ten Napel, verschenen bij Hollands Diep
Genadeklap – Willem Jan Otten, verschenen bij Van Oorschot
Onze kinderjaren – Xavier Roelens, verschenen bij Atlas Contact

Eigen beheer

Dit jaar dongen voor de grootste poëzieprijs in het Nederlandse taalgebied voor het eerst ook bundels mee die ‘in eigen beheer’ zijn uitgegeven. ‘Maar wat is dat eigenlijk, ‘eigen beheer’? Je zou kunnen zeggen dat in een tijd waarin zo’n beetje iedere dichter tegelijk zzp’er is, elke bundel door een ‘uitgeverij’ wordt uitgegeven.’ Geen van de bundels is uiteindelijk op de longlist terechtgekomen. Hoewel de jury enkele inzendingen met plezier gelezen heeft, bleek toch dat het selectiemechanisme van de traditionele poëzie-uitgevers, zeg maar hun ‘poortwachtersfunctie’, functioneert.