Schoenmaker Van Bommel en schrijver Robben brengen bijzondere box uit

Floris van Bommel en Jaap Robben.
Floris van Bommel en Jaap Robben.

Amsterdam – Als twee talenten elkaar opzoeken ontstaat er vaak iets bijzonders. Dat is zeker het geval bij Floris van Bommel en Jaap Robben. De schrijver van de succesvolle roman Birk nam als ‘Van Bommelfan’ het initiatief om te kijken hoe bijzondere schoenen en goede literatuur te combineren zouden zijn. Dat idee zette Floris van Bommel aan het denken.

Voor hem staat schoenen verkopen gelijk aan verhalen vertellen. En die visie sluit weer naadloos aan op wat Uitgeverij De Geus wil: verhalen vertellen en steeds zoeken naar wegen om samen met de boekhandel te ondernemen, te inspireren en nieuwe klanten te interesseren. Dit resulteert in een prachtig vormgegeven box met daarin een exemplaar van Birk, een unieke wollen ‘Gentiluomo for Floris van Bommel’-sjaal en een aantal kleine verrassingen.

Jaap: “Wat me er erg in aantrekt is de vrijheid waarmee Floris denkt. Dat zit hem in de manier van ontwerpen. Maar ook de humor die er in zijn schoenen zit. Een gaatje in de schoenzool waar een wormpje uit gekropen is dat de kip in het logo in zijn snavel heeft. Die verstopte grapjes, vind ik fantastisch. Maar daarnaast ook de smaakvolheid en de stijl die zijn schoenen hebben, zoals je het alleen van Italianen verwacht. Ook voor dit project. De vrijheid om als schoenenmaker een boek en mode samen te voegen, klinkt zo simpel, maar klopt zo goed en het is nog nooit gedaan.”

Floris over de overeenkomsten en verschillen tussen de producten: “De grootste overeenkomst is denk ik dat beide met liefde gemaakt zijn. Jaap is schrijver, wij zijn schoenmakers. Er zijn verschrikkelijk veel verleidingen in de wereld, voor schrijvers en ook voor schoenmakers. Je wordt voor van alles en nog wat gevraagd, als we hadden gewild hadden we een heel warenhuis met Floris van Bommel-producten kunnen vullen. Van fietsen en schaatsen tot parfum en ondergoed. Dat doen we allemaal niet. We houden ons heel gedisciplineerd bij schoenen. Een samenwerking tussen een schoenmaker en een schrijver, dat is toch mooi in deze tijd van multinationals en eindeloze schaalvergroting.”

De box is vanaf 4 november 2016 in een beperkte oplage verkrijgbaar bij de boekhandel, zestien ‘authorized shops’ en de Floris van Bommel Schoenwinkels. Verkoopprijs: 49,95 euro. ISBN: 9789044538199