SchaduwSchrijvers stopt na claim uitgever

Utrecht – De website SchaduwSchrijvers, waar schrijvers hun werk konden publiceren, is na een dreigende rechtszaak met een uitgeverij gestopt, dat heeft woordvoerder Bas Vermond van de redactie bekend gemaakt. De redactie waarschuwde schrijvers eerder om expliciet toestemming van hun internetuitgevers te krijgen voor ze hun e-book op de site zouden publiceren.

“Wilde een internetuitgever niet dat boeken van hen gepubliceerd werden op onze website, dan respecteerden wij dit uiteraard en werd een e-book direct verwijderd en de schrijver hierover ingelicht”, zo schrijft de redactie in haar publieke mededeling.

Bij een uitgever ging het echter fout: hij wilde SchaduwSchrijvers absoluut aansprakelijk stellen voor schending van zijn exploitatierecht en wilde verder niet in contact treden met de redactie. Uiteindelijk kon een procedure met een schikking worden voorkomen.

“Deze situatie heeft ons doen besluiten per direct te stoppen met SchaduwSchrijvers. Wij hebben met veel plezier gepionierd in het boekenvak, maar op juridisch getouwtrek a la de muziekbestanden zitten wij niet te wachten. Wij zijn in iedere geval weer een illusie armer en een ervaring rijker.”

De blog van de redactie blijft bestaan, met nieuws over de boekenwereld, en de juridische ontwikkelingen daarin. Voor het hele verhaal van de redactie, zie http://erookies.wordpress.com/