Rijke collectie Literatuurmuseum optimaal ontsloten

Den Haag – Manuscripten, brieven, kinderboekenillustraties, geschilderde en getekende portretten, foto’s en vele andere unieke documenten en voorwerpen: het Literatuurmuseum beschikt over de grootste literaire collectie van Nederland. Vanaf vandaag wordt het eenvoudiger om je weg te vinden in deze literaire rijkdom door de ingebruikname van Atlantis, een gebruikersvriendelijke catalogus.

De oude catalogus van het Literatuurmuseum voldeed niet langer, deze was toegespitst op bibliotheken en deed dus geen recht aan de museale collectie. Via Atlantis is het mogelijk snel en eenvoudig te zien welke collectie-onderdelen het museum over een schrijver of illustrator heeft; van manuscript tot brief en dagboek, en van foto tot schilderij en ook objecten en originele illustraties. Van foto’s en schilderijen zijn miniatuurversies te zien. De collectiebeschrijvingen zijn op woordniveau doorzoekbaar. Aanvragen van het materiaal voor onderzoeksdoeleinden is eenvoudiger dan ooit tevoren.

Met Atlantis als collectiebeheersysteem en catalogus wordt het mogelijk de beschrijvingen te standaardiseren en op termijn als Linked Open Data beschikbaar te stellen aan iedereen die interesse heeft in Nederlands literatuurgeschiedenis. Op deze manier vervult het Literatuurmuseum steeds meer een centrale rol in de ontwikkeling van een digitaal literair erfgoedveld.

Zie literatuurmuseum.nl