Paar een paar: nieuwe dichtvorm

Pepdicht pept op

door Peter le Nobel

Geerten van Gelder met 'PEP', een lief, handzaam boekje met 60 geestige gedichten. Foto: Peter le Nobel
Geerten van Gelder met 'PEP', een lief, handzaam boekje met 60 geestige gedichten. Foto: Peter le Nobel

Utrecht – Een nieuwe dichtvorm verzinnen tussen zoveel bestaande, van rondeel, sonnet tot ballade, mag best bijzonder worden genoemd. Dichters, maak kennis met ‘Paar een paar’, afgekort: PEP

Herman Beks, Daniël Kuyper en Geerten van Gelder hebben een lief, handzaam boekje uitgebracht met daarin 60 voorbeelden van Peps. “Geestelijk vader is Fred Penninga”, zegt Geerten van Gelder. “Hij is dichter en voorzitter van Taalpodium Utrecht/Zeist. Hij verzond deze vorm twaalf jaar geleden en deed een kleine twee jaar terug een oproep in Schreef, het blad van Taalpodium, om zelf gedichten in deze vorm te maken.” Een paar reacties kwamen binnen. De oogst leek bescheiden, totdat Van Gelder tijdens een poëziebijeenkomst van Taalpodium twee andere collega-dichters ontmoette. “Onafhankelijk van elkaar bleken wij heel veel Peps te hebben geschreven. Daarop besloten wij om ze te bundelen.”

Maar hoe zit een Paar een paar nu in elkaar? Het is een vierregelig gedicht (kwatrijn). De tweede regel moet eindigen op drie eenlettergrepige woorden waarvan het laatste en twee-na-laatste hetzelfde woord is, maar dan met een andere betekenis. Het rijmschema is bij voorkeur AABB.

Een hersenbreker die leuke resultaten oplevert:

Haar

Met een weids en triomfantelijk gebaar

riep zij: “Hier, dit is een haar van haar!”

Hoe ik daarna ook smeekte en smachtte,

geen haar op mijn hoofd die een scheiding verwachtte.

– Herman Beks

Min

Hoewel ik veel geef om mijn gezin,

moet ik zeggen dat ik mijn min meer min.

Maar ook voel ik me nu meer man,

omdat ik twee vrouwen beminnen kan.

– Geerten van Gelder.

Van de derde pep een voorbeeld waarin een klein beetje wordt gesmokkeld:

Crêpe

De Franse haute cuisine is nep.

The British say: “la crêpe is crap

Ze mogen onze pancake uitproberen

en laat de Franse keukenchef creperen.”

-Daniël Kuyper.

Opvallend is dat de Peps altijd geestig zijn. Van Gelder: “Ik heb weleens geprobeerd om serieuze Peps te schrijven, maar om de een of andere reden slaan die dood.” Kennelijk leent de vorm zich alleen voor humoristische gedichten.

Afgelopen zondag is het boekje overhandigd aan Fred Penninga, tijdens de Cultuurmarkt in Zeist, Theater Figi. Nieuwsgierig? Het boekje kost slechts 5 euro. Herman Beks, Geerten van Gelder, Daniël Kuyper, PEP, oppeppertjes, kleine gedichten in een nieuwe dichtvorm. Uitgeverij G. van Gelder, 40p, ISBN: 978-90-9024474-7. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen bij Geerten van Gelder. E-mail: geertenvangelder@hotmail.com