Online tentoonstelling De achterkant van de bevrijding

Den Haag – Blijheid en feestvreugde overspoelden het land na 5 mei 1945. Ook de Nederlandse schrijvers haalden opgelucht adem. Maar niet allemaal – en over die andere verhalen gaat het in de nieuwe online tentoonstelling De achterkant van de bevrijding – Literair leven na de oorlog. Vanaf nu op Literatuurmuseum.nl, gewoon vanuit huis te bezoeken.

‘Goddank, de crisis is voorby, jullie zullen je heele leven het gevoel hebben dat je in je jonge jaren een nachtmerrie hebben gehad’, schreef Arthur van Schendel aan een jeugdige kennis en hij vatte daarmee de stemming in het land goed samen. Vreugde en opluchting waren de meest voorkomende emoties, ook bij de Nederlandse schrijvers. Vreugde dat een periode van angst voorbij was, opluchting dat ze weer aan het werk konden. Maar er zijn ook andere verhalen, zoals de online tentoonstelling op Literatuurmuseum.nl duidelijk maakt.

Indringend beeld

Er waren schrijvers die alles kwijt waren: sommigen hun leven. F. Bordewijk had zijn huis in vlammen zien opgaan en had niet eens meer een typmachine. Schrijvers die ooit hun sympathie met de bezetter hadden betuigd, hadden nu de zuivering te vrezen en dan waren er degenen die vol overtuiging aan de verkeerde kant hadden gestaan: Henri Bruning zag zijn leven instorten. De Joodse schrijfster Sonja Witstein was niet terugverwacht – en debuteerde bijna tegen wil en dank. De achterkant van de bevrijding – Literair leven na de oorlog vertelt deze verhalen en meer. De online tentoonstelling schetst een breed beeld van wat er met de literatuur gebeurde in de maanden nadat de vrijheid werd gevierd en laat zien dat voor sommigen de bevrijding juist het begin was van de ellende…

Online museum

Dwalen tussen schrijvers en verhalen; het kan op Literatuurmuseum.nl. Met schrijvers van nu over de literatuur van toen en online tentoonstellingen die grote en kleine verhalen uit de literatuur vertellen met de collectie als vertrekpunt. Of dwaal digitaal langs een immense collectie schrijversportretten en test gelijk je literaire kennis. Op Literatuurmuseum.nl ben je dagenlang zoet, bovendien is dit museum 24/7 bereikbaar! Tip voor docenten: het museum biedt gratis online lespakketten voor inspirerend literatuuronderwijs.