Omzet Nederlandstalige boekenmarkt blijft gelijk

Amsterdam – De omzet in het Nederlandstalige deel van de markt is in 2017 gelijk aan die van 2016, maar de afzet daalt met 1 procent. Het anderstalige deel van de markt presteert beter: de afzet groeide zelfs met 12 procent en de omzet met 4 procent. De anderstalige markt wint jaar op jaar aan marktaandeel (gemeten in fysieke boeken).

Het omzetaandeel van anderstalig steeg naar 14 procent en het afzetaandeel naar 12 procent. Het aanbod in verschillende titels is in beide markten stabiel. De algehele omzet van de boekverkoop stijgt in 2017 met 1 procent naar 530 miljoen euro. De afzet blijft nagenoeg gelijk met 41 miljoen exemplaren.
KVB Boekwerk neemt in de Marktmonitor 2017 deze verkoopcijfers onder de loep en vergelijkt de verschillende genres, meet de impact van bestsellers en het belang van de cadeauperiode.

Informatieve non fictie in lift; literair- cultureel segment onder druk

Het literair-cultureel segment staat onder druk. Consumenten gaven minder uit aan literair-culturele boeken, zowel de afzet (-3 procent) als de omzet (-4 procent) daalde. Fictie daarentegen blijft als genre op peil en consolideert op een afzetaandeel van 39 procent. Er zijn minder kinder- en jeugdboeken verkocht in 2017 (de afzet daalde met 3 procent en de omzet met 4 procent). Informatieve non-fictie zit in de lift, vooral door de groei in boeken in de genres psychologie en mens en maatschappij. De afzet neemt in 2017 toe met 3 procent, de omzet met 4 procent.

Digitaal lezen

De markt voor digitaal lezen verandert vooral door de ontwikkeling in abonnementsmodellen. Dat heeft gevolgen voor de verkoop van losse e-books. Die groeit weliswaar, maar de groei vlakt ook dit jaar af. In 2017 werden 2,7 miljoen e-books verkocht, 3 procent meer dan in 2016. In 2016 was de groei nog 16 procent.

Cadeauperiode verdubbeling normale weekomzet

De cadeauperiode (decembermaand) is en blijft belangrijk, met in 2017 de hoogste weekomzet van de afgelopen jaren. De gemiddelde weekomzet in de cadeauperiode was in 2017 14,5 miljoen euro, en in de weken buiten de cadeauperiode 7,6 miljoen euro. Het omzetaandeel van de cadeauperiode ligt sinds 2015 op 20 procent. De omzet in de cadeauperiode 2017 is wel 2,4 procent lager ten opzichte van 2016. 

Impact bestellers

De boekenmarkt is steeds meer een bestsellers markt. De boekenwinkels en andere verkooppunten bieden een groot assortiment aan boeken, 133.000 titels in 2017. Toch is maar een zeer klein deel, namelijk 1,7 procent van de boektitels, verantwoordelijk voor de helft van de omzet (voor afzet geldt ongeveer hetzelfde, namelijk 2 procent).