‘Oeroeg’ middelpunt Nederland Leest 2009

De allereerste omslag van 'Oeroeg'
De allereerste omslag van 'Oeroeg'

Utrecht – Oeroeg, het roman-debuut van Hella S. Haasse uit 1948, vormt het middelpunt van Nederland Leest 2009. De vierde editie van deze grootste nationale leescampagne is van 23 oktober tot en met 20 november. Dit maakte de Stichting CPNB, organisator van de campagne, bekend. Leden van de openbare bibliotheken krijgen het boek gratis met de aanmoediging het te lezen en er tijdens de campagne met elkaar over in discussie te gaan.

Oeroeg (Uitgeverij Querido) is het verhaal van de vriendschap tussen een Indonesische jongen en de zoon van een Nederlandse administrateur op een theeonderneming in het Nederlands-Indië van voor de Tweede Wereldoorlog. Geleidelijk groeien de jongens uit elkaar. Wanneer de ik-figuur, de Nederlandse jongen, na een studie in Delft terugkeert in het Indië dat nog net geen Indonesië is geworden, blijkt hun verwijdering uitgegroeid tot een kloof. 

“Ben ik voorgoed een vreemde in het land van mijn geboorte, op de grond vanwaar ik niet verplant wil zijn? De tijd zal het leren.”

In 1993 is het boek verfilmd en kreeg het als internationale titel ‘Going home’.

In Utrecht zal Eddy Lie, schrijver van zijn debuutroman ‘De Aanpassing’, het boek op 23 oktober in de bibliotheek in Utrecht in ontvangst nemen. Op 1 november treedt hij daar nog een keer op.

Zie ook de website van het CPNB: www.cpnb.nl