Nominaties C. Buddingh’-Prijs 2016

Wie schreef het beste poëziedebuut van het jaar?

PIFR16_CMYK_A6

Rotterdam – De jury van de C. Buddingh’-Prijs 2016 nomineert de debuten van Matthijs Gomperts, Jonathan Griffioen, Sebastiene Postma en Marieke Rijneveld voor de 27ste C. Buddingh’-Prijs, de jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut.

De jury, bestaande uit Joke van Leeuwen, Arjan Peters en Nachoem Wijnberg, kreeg eenentwintig debuutbundels onder ogen, eentje minder dan vorig jaar. De winnaar van de C. Buddingh’-Prijs 2016 wordt op donderdag 9 juni bekendgemaakt tijdens het feestelijke uitreikingsprogramma op het Poetry International Festival Rotterdam.

‘Dicht bij huis’

Een groot deel van de nieuwe lichting dichteressen en dichters houdt het wat hun poëzie betreft volgens de jury dicht bij huis. Persoonlijke herinneringen of emoties worden tot gedicht opgewerkt, waarbij zaken als experiment in vorm of de kracht van muzikaliteit in een tekst veelal ontbreken. Dit ietwat sombere beeld is zeker niet van toepassing op de vier genomineerde debutanten, die zich juist door onderwerpkeuzes, vorm of een combinatie van die twee, aan de poëtische bedeesdheid van de nieuwste dichtgeneratie onttrekt.

Genomineerden

De genomineerde debuten in alfabetische volgorde (achternaam dichter):

– Zes, van Matthijs Gomperts, Uitgeverij Van Oorschot

Mathijs Gomperts (1988) is dichter en worstelaar, geboren en getogen in Amsterdam. Na verhuizingen naar Parijs, Berlijn en New York keerde hij terug naar zijn thuisstad om er aan de UVA als filosoof af te studeren op ‘de filosofie van de literatuur’.

– Wijk, van Jonathan Griffioen, Uitgeverij Lebowski

Jonathan Griffioen (1987) was finalist van Write Now! 2012 en halvefinalist van de NK Poetry Slam 2015. Zijn gedichten werden gepubliceerd op o.a. De Optimist en De Contrabas.

– Trappen, van Sebastiene Postma, Uitgeverij Atlas Contact

Sebastiene Postma (1957) studeerde wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam waar ze nu projectleider is bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Haar gedichten verschenen in onder andere Tirade, Het Liegend Konijn en De Gids.

– Kalfsvlies, van Marieke Rijneveld, Uitgeverij Atlas Contact

Marieke Rijneveld (1991) is schrijver, muzikant en dichter. Ze won diverse schrijfwedstrijden en schrijft voor Das Magazin, De Revisor, hard/hoofd, VPRO Gids, Het Liegend Konijn, Hollands Maandblad e.a.