Nieuwe online tentoonstelling over Bernlef

Den Haag – Vanaf heden is op Literatuurmuseum.nl het 25ste verhaal te lezen: Alles gaat verloren en alles blijft bewaard, over schrijver, dichter en essayist Bernlef. Voor het grote publiek is hij vooral de auteur van Hersenschimmen. Hem verbinden aan slechts één boek zou hem echter groot onrecht doen, zo blijkt uit deze online tentoonstelling. Het verhaal is geschreven door Daan Cartens, conservator van het Literatuurmuseum, dichter en vriend van Bernlef.
‘Maar niets valt te bewaren.’ Verval, fysieke en psychische achteruitgang fascineerden Bernlef (ps. van Hendrik Jan Marsman 1937-2012). Dat blijkt uit Hersenschimmen, maar ook uit de rest van zijn oeuvre. Verdwijningen, witte plekken, gaten, ruïnes, een tanend geheugen – het zijn belangrijke elementen in zijn proza, poëzie en essays. Centraal in de online tentoonstelling Alles gaat verloren en alles blijft bewaard staat dan ook het thema verdwijnen.

Dit wordt onder meer uitgelicht aan de hand van drie verongelukte Zweedse ballonvaarders, de stichter van een uitgebrand amusementspark op Coney Island en de Amerikaanse tenorsaxofonist Warne Marsh. Waarover Bernlef ook schrijft, hij is altijd op ontdekkingstocht. Alsof de tijd grijpbaar kan zijn, ten minste in woorden.

Alles gaat verloren en alles blijft bewaard is vanaf 18 december te lezen op Literatuurmuseum.nl, een platform over de Nederlands literatuur en het literaire erfgoed, opgezet in samenwerking met het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (KNAW). Grote en kleine verhalen uit de literatuur worden tot leven gebracht aan de hand van de schatten die het Literatuurmuseum bewaart.

One Reply to “Nieuwe online tentoonstelling over Bernlef”

  1. wat een geweldige en interessante virtuele tentoonstelling, zeer de moeite waard om rustig thuis in rond te lopen met mijn vaders motto in het hoofd: niets is blijvender dan het tijdelijke. Hulde aan Daan Cartens voor het samenstellen ervan en aan het Literatuurmuseum dat dit mogelijk maakte.

Comments are closed.