Nieuw dichterscafé in Utrecht

De actualiteit als inspiratie voor dichters

Anne Broeksma: “Actualiteit is een mooie bron van inspiratie voor dichters.” Foto Ton van den Berg
Anne Broeksma: “Actualiteit is een mooie bron van inspiratie voor dichters.” Foto Ton van den Berg

Utrecht – Spraakmakend nieuws voorzien van een fikse dosis poëzie. Dat is Slok op Utrecht, een nieuw initiatief van het Poëzie Circus dat jonge en nieuwe talentvolle dichters een podium in Utrecht biedt. De aftrap is woensdag 14 oktober in café Willem Slok, het mediacafé van Utrecht.

“Neem de luchtkwaliteit in Utrecht,” zegt Anne Broeksma. “Daar wordt veel over gesproken en dan ben ik wel nieuwsgierig om daar van iemand die er goed over kan vertellen meer te weten te komen. En daar dan een mooi of leuk gedicht bij, dat is de formule.”

Broeksma, die zelf ook actief is als dichteres, is namens het Poëzie Circus de initiatiefneemster van Slok op Utrecht dat iedere tweede woensdag van de maand plaatsvindt. Zij vertelt dat op de eerste bijeenkomst er twee actuele onderwerpen zijn: De luchtkwaliteit en het rattenprobleem van de Zeven Steegjes. “We bedenken de onderwerpen vantevoren zodat de dichters die we uitnodigen alvast aan het werk kunnen gaan.”

Bij de eerste Slok op Utrecht zijn dat de dichters Jolies Heij en Peter Knipmeijer. “Ze hoeven niet per se heel diep er op in te gaan, maar ze kunnen ook een voetnoot maken bij het onderwerp of er iets aan toevoegen. De enige eis die ik zelf stel is dat de gedichten iets meer mogen zijn dan een vers, het mag best uitdagend worden of komisch. Ik weet dat dichters intuïtief ook snel naar de humorkant overhellen.”

Het moet een vlotte voorstelling worden, zegt Broeksma. “Een beetje als De Wereld Draait Door. Een lekker pittig gesprek met een gast en dan de gedichten. Leuk en afwisselend. Het is zeker niet stoffig. Dichtersavonden hebben al last van dat imago en dat willen wij doorbreken.”

Poëzie Circus

Met het Poëzie Circus worden al langer vernieuwende activiteiten opgezet. De maandelijkse poetry-slam waar het publiek als jury optreedt in café De Bastaard is een succes. Ook opvallend is het tweemaandelijkse iPoetry-live in Club Moira dat ook muziek biedt, voordrachtskunstenaars en een poeziequizz. Jammer alleen is, zegt Broeksma, dat het Poëzie Circus te maken heeft met subsidiestops. “Wat dat voor gevolgen heeft weten we nog niet, maar we zullen ons best doen toch naar podia te blijven zoeken voor jonge dichters.”

Dichten op actuele onderwerpen is niet helemaal nieuw. Bij De Wereld Draait Door en bij het EO-radioprogramma Dit is de Dag is ook een dichter aanwezig die zich door de actualiteiten laat inspireren. Broeksma: “En we hebben in Utrecht Ingmar Heytze die wekelijks in het AD/UN een gedicht maakt op de actualiteit. Hij vooral laat zien dat het nieuws een mooie bron van inspiratie is. Het is ook goed voor jonge dichters dat ze gedwongen worden over een onderwerp na te denken. Dat leert ze om zich heen te kijken en zich te verbazen of te verwonderen over wat ze daarover horen of zien.”

Stationsgebied

Wat zou Broeksma zelf dichten over de luchtkwaliteit? “Ik hoorde dat het stationsplein de vieste plek in Utrecht is. Ik zou een gedicht maken over een buschauffeur en hoe zielig het voor hem is altijd in die stank te moeten zitten. Een tragikomisch gedicht.”

Slok op Utrecht op woensdag 14 oktober vanaf 20.30 uur in Café Willem Slok, Korte Koestraat 2 in Utrecht.