Nederland Leest van start

Eén boek verbindt door duizend gesprekken
  • In november leest heel Nederland met elkaar één boek
  • Ga nu naar de bibliotheek voor gratis exemplaar van Het zwijgen van Maria Zachea
  • Uitdaging: Eén boek, duizend recensies via online lezersplatform Hebban.nl


De campagne Nederland Leest is vandaag officieel van start gegaan. Meer dan ooit zorgt de campagne voor verbinding onder de noemer: Eén boek, duizend gesprekken. Bibliotheken geven vanaf nu een maand lang het Het zwijgen van Maria Zachea van Judith Koelemeijer cadeau. Deze moderne klassieker, die in 2002 de NS Publieksprijs won, zal aanleiding geven om in heel Nederland met elkaar in gesprek te gaan.

Thema

Kleine geschiedenis, grote verhalen is dit jaar het thema van Nederland Leest en daar sluit dit boek naadloos bij aan. Speciaal voor Nederland Leest is het boek in een nieuw jasje gestoken, inclusief familiefoto’s, lezersbrieven en een nawoord over de familie in 2020. Deze editie verschijnt in een oplage van maar liefst 220.00 exemplaren en is voor leden en niet-leden gratis op te halen bij één van de deelnemende bibliotheken.

Hebban

Op het grootste online lezersplatform Hebban.nl wordt het gesprek in november over Het zwijgen van Maria Zachea extra aangewakkerd. Om iedereen kennis te laten maken met het plezier van samen lezen, ontmoeten lezers elkaar, delen zij boekentips en plaatsen ze recensies. Zo ontstaan er voor één boek duizend recensies. Ga hiervoor naar www.hebban.nl/nederlandleest.

Duik in de geschiedenis

Thuis kunnen lezers in de geschiedenis duiken van hun eigen familie, dorp of stad. Historisch database Delpher stelt ruim 14 miljoen krantenpagina’s van 1618 tot 1995 gratis beschikbaar op www.delpher.nl.

Nederland Leest junior

Voor de groepen 7, 8 en het vmbo is er een speciaal Nederland Leest Junior-boek uitgekozen waarmee jongeren in het kader van de campagne in gesprek zullen gaan over Dwars door de storm van Martine Letterie & Karlijn Stoffels.