Maxime Garcia Diaz wint finale NK Poetry Slam 2019

Maxime Garcia Diaz. Foto: Patrick Post

Utrecht – Maxime Garcia Diaz is zaterdagavond voor een bomvolle Pandora-zaal in TivoliVredenburg Nederlands Kampioen Poetry Slam 2019 geworden. Zij versloeg Martje Wijers in de finale battle en veroverde daarmee de nationale titel. De nieuwe nationaal kampioen neemt de Gouden Vink wisseltrofee, vernoemd naar dichter/schrijver Simon Vinkenoog, mee naar huis en duizend euro aan prijzengeld. Maxime Garcia Diaz is de opvolger van Ozan Aydogan, de slampion van 2018.

De acht beste slamdichters uit de halve finale, afkomstig uit het hele land, streden om een plek in de finale battle en leverden een enerverende strijd. Maxime Garcia Diaz overtuigde de vakjury bestaande uit rapper, dj en acteur Willie Wartaal en de schrijvers en dichters Maud Vanhauwaert en Tom Lanoye en ook het publiek in voordracht en in tekst.

De acht deelnemers aan de finale waren Bowie Barbiers, Richard Nobbe, Martje Wijers, Glenn Markesteijn, Maxime Garcia Diaz, Abdul Broekema, Anne van Winkelhof en de 11-jarige Dagmer Dimer Koolwijk. De dichters moesten niet alleen de jury voor zich winnen maar ook het grootste applaus ontlokken aan het publiek.

Over Maxima Garcia Diaz

‘Poëzie biedt weerstand aan een maatschappij die de dingen alleen bestaansrecht geeft als zij productief, nuttig, winstgevend zijn op een kwantitatief meetbare manier’, aldus Maxime Garcia Diaz onlangs in een interview met De Optimist. Ze stond in 2017 in de top 100 van de Turing gedichtenwedstrijd en tourde in 2018 met negentien andere podiumdichters met de Poëziebus door Nederland en Vlaanderen.

Poetry slam

Het NK Poetry Slam is een productie van Het Literatuurhuis en onderdeel van de Poëzieweek (31 januari – 6 februari 2019).