Literatuurmuseum brengt ‘eerste literaire virtual reality werk’

Den Haag – Een gedicht ervaren in 360 graden, poëzie beleven met je zintuigen. Het kan vanaf 29 januari in de tentoonstelling Als we in woorden voelen, een poëtische virtual-reality-ervaring van dichter Micha Hamel en kunstenaar Demian Albers. Hun installatie is het eerste literaire vr-werk ter wereld, dat nu voor het eerst museaal wordt gepresenteerd.
Stap in de tentoonstellingsruimte en neem plaats. De Oculus Rift – een virtual-reality-bril – dompelt je onder in de virtuele wereld. Even ben je alleen nog maar ogen en geest, terwijl je lichaam achterblijft in de analoge wereld. Gedurende een paar minuten ervaar je in woord en beeld de vr-installatie ‘Zonder Handen’, gemaakt voor én over de virtue le wereld. Vernieuwend, prikkelend en speels.

De installatie ‘Zonder Handen’ is meer dan een poëtische beleving, het is ook een experiment dat het medium virtual reality verkent, onderzoekt en bevraagt. Hoe leven we eigenlijk met technologie en hoe kunnen we verder? Welke mogelijkheden biedt dit nieuwe medium de literatuur?

De tentoonstelling Als we in woorden voelen staat van 29 januari tot en met 28 mei. Ze is gemaakt rondom de installatie ‘Zonder Handen’. Deze is tot stand is gekomen binnen ‘Literatuur op het scherm’, een programma van het Nederlands Letterenfonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.